blog

Kun je jezelf genezen?

Sticking-plaster heart

Kun je jezelf genezen? De zelfhulpboeken vertellen (roepen soms…) van wel. Veel yogaleraars zeggen van wel. De geneeskunde vindt vaak van niet.

Het is modieus om te polariseren want het zwart-witte scoort altijd: het wetenschappelijk onderbouwde versus het ‘new age-achtige’. De zwaartekracht tegen de kosmos, zoiets. De pillen en poeders tegen de aura’s. Kant kiezen is the new black!

Maar toch…

Ik heb zelf aan een aantal boeken (tip) (nog een tip) (kom, een laatste) veel gehad toen ik door het pikkedonker moest: een periode die me op de knieën dwong en me ècht een spiegel voorhield. Ik wou snel komaf maken met dat ongemakkelijke gevoel. Want natuurlijk ben ik een echte, typische mens: ik probeerde er eerst handig en bijdehand omheen te kruipen, strategietjes te bedenken om het rap te fixen, maar de weg erdoor – immer gerade aus! – bleek toch de enige weg.

We leven in een tijd die geen geduld meer heeft. Soms lijkt het alsof elke nieuwe uitvinding een andere shortcut biedt. Mensen zijn er steeds op uit om dingen sneller, comfortabeler en met minder moeite te doen, ik zie het bij mezelf en (oh, spiegel!), bij mijn kinderen. En de moderne industrie speelt daar uiteraard op in, het is zelfs het universele businessmodel geworden – ultieme snelheid en efficiëntie.

Toen ik begon te luisteren naar mijn lichaam en minder gebruik maakte van de handige shortcuts was dat niet gemakkelijk, ik liep er zelfs eerst van weg. Ik werd geconfronteerd met mijn zwakheden, zowel fysiek en emotioneel en ik werd me heel bewust van mijn eigen verstopstrategieën. Bepaald genotzuchtig gedrag dat me zo eigen was werkte niet meer voor mij, ik was me te bewust van wat ik deed en voelde een sterke verantwoordelijkheid.

Dat wakker worden, dat bewustzijn bleek uiteindelijk een cadeau. Ik ving de macht en was niet langer slachtoffer. Openbaring vind ik een vreselijk woord, alsof ‘iemand’ iets verborgens voor je verhult, toch was het een revelatie te zien dat ik zoveel zelf kon beïnvloeden!

Wat je doet op de mat neem je mee in het leven: flexibiliteit, mildheid, aandacht, doorzettingsvermogen, super powers!, overgave, focus, aanvaarding, wilskracht, mededogen, loslaten. Gewoon ‘zijn’ en ademen. Opnieuw beginnen. Aandachtig kijken. Dankbaarheid. Dat lichaam dat sterker wordt en daardoor de geest versterkt, de sterke geest die dan weer zorgt voor een sterker lichaam enzovoort: geen wonder, wel het gevolg van regelmatig oefenen. De wat langere weg nemen. Je fysieke zelf in relatie tot je ziel blijven herbekijken.

Als je gewoon de moed vindt om regelmatig op je mat te gaan, om eerlijk en introspectief te zijn en de confrontatie aan te gaan met wat er komt als je hart open is, dan weet ik dat je vindt wat je nodig hebt. Dan begint alles zich te herstellen zoals het bedoeld was.

Dus kun je jezelf genezen? Ja, dat kan.

Wandel maar eens de langere weg. ’t Is de mooiste en biedt de beste vergezichten.

About the Author

Sigrid

Sigrid is psycholoog en yogaleraar. Zij is certified Kundalini Yoga, Slow Yoga, Restorative Yoga en Traumasensitieve Yoga Teacher en gek op het buitenleven.

Vind je misschien ook leuk

Geef een reactie