blog

Het noorden kwijt

You must train your intuition.
You must trust the small voice inside which tells you exactly what to say, what to decide
– Ingrid Bergman

kompas2
Het over intuïtie hebben is vaak als praten over sex: een beetje aftasten, vaak omfloerst en soms ongemakkelijk.
Bij mij heeft het lang geduurd voor ik volledig op mijn intuïtie durfde vertrouwen, en heel af en toe strijk ik ze helaas nog eens koppig tegen de haren in.

Toen ik mijn intuïtie niet volgde…

  • Ging ik toch maar in zee met mensen voor een project dat achteraf een lege doos bleek
  • Zei ik ‘ja’ tegen een opdracht omdat het brein vond dat het allemaal wel klopte (en schoon zou staan op het CV) – en zat ik achteraf op de blaren
  • Verfde ik mijn haar tóch rood en kijk ik nu vol ongeloof naar die foto’s. What was I thinking? (I was thinking. Too much. Want blauwe ogen en rood haar…ooh dat is zo apart! Maar ik ben in mijn hart geen rosse)
  • Beviel ik van een kind bij een gynaecoloog die totaal niet bij me paste
  • Begon ik een vriendschap die niet goed voelde maar hey, ik ben een taaie! Tot ze doodbloedde, pijnlijk
  • Kocht ik schoenen en kleren die niet bij me pasten en had ik spijt van het geld. Maar nog meer van mijn koopzucht
  • Kuste ik de ‘verkeerde’ man en … ach ja, lesjes geleerd

En zo zijn er nog wel een paar leringen gepasseerd, de één al met meer draagwijdte dan de ander, maar allemaal in koor: geen rekening houden met de stem van het innerlijk weten brengt je vooral waar je nièt moet zijn. Ik weet dat jij je op dit moment talloze voorbeelden voor de geest haalt.

Een paar dagen geleden voelde ik dat een vriendin gemberthee zou kunnen gebruiken als ze op bezoek zou komen. Haar maag lag inderdaad overhoop en ze kon het kopje goed gebruiken.
Ik ‘wist’ dat er iets ging mislopen met een feestje-afspraak vorige week dus ik ruimde nog snel wat op. Het liep inderdaad anders: de gasten waren een onzalige twee uur te vroeg (Sorry gasten. Het was leuk ende gezellig. Maar dit is een goed voorbeeld :p )

Wat is dat precies, dat stemmetje, dat buikding, dat afgaan op je gevoel, dat zesde zintuig?
Er zijn boeken volgeschreven over de definitie van intuïtie en uiteindelijk is de definitie, het ultieme etiket, niet belangrijk. Intuïtie is nooit impulsief. Intuïtie is een berekende, totale, bewuste activiteit. Intuïtie is solide, onwrikbaar en ‘bekend’. Het is nog niet zinvol, het lijkt geen betekenis te hebben, maar het is ‘bekend’, het is ‘geweten’ .
Ik zie het als navigatiemiddel, een kompas, iets dat spreekt maar daarvoor geen woorden gebruikt. Intuïtie verklaart niet, maar geeft richting: je vraagt ook niet aan een kompas waarom het noorden dààr is en of het kompas daar wel echt zeker van is, je gebruikt het kompas omdat het kompas weet waar het noorden is. Het vereist vertrouwen, genoeg ‘wakker’ zijn om het te horen of te zien en een sprong in het duister ook, nu en dan.

Want we vertrouwen toch zó hard op ons brein, de superieur-logische geest, die lijstjes maakt met pro’s en contra’s en die rationeel alles afweegt en ons dan de keuze serveert, want we kregen het er als kind al ingepeperd “Denk toch eens na!” en “Gebruik uw verstand!”. Nooit: “Wat zegt je gevoel?”
En later rekenen we blindelings op informatie die ons van overal bombardeert: meningen, onderzoeken en intens lawaai van buiten zodat onze stem verdrinkt in zoveel kabaal; onze cultuur is heel straf in het opdringen van wat je moet doen en wie je zou moeten zijn.
Maar onze mind kent maar twee motivaties: óf naar liefde, waardering, goedkeuring en plezier toe, óf (snel) van pijn, angst, afwijzing en verlies afkomen. Je mind zoekt comfort, de status-quo en houdt je klein met het sussende gevoel van ‘Je hebt het goed overdacht’. Je hart echter probeert de waarheid te zoeken.

Hoe kun je leren om beslissingen te nemen op basis van wat het beste is voor je in plaats van wat het makkelijkst is en de angst wegneemt? Hoe kun je die mind bevelen en zeggen: “Ik onderwerp mijn geest dus ik ben” (met dank aan Descartes)?

Adem – Je adem is de korste connectie naar je lichaam. Moeilijke beslissing nemen? Ga zitten, adem bewust, ga dieper naar binnen en luister.
Beweeg – hoe dan ook, op welke manier ook. Als je niet beweegt, kan er niks stromen, doe die energie bewegen, zo laat je het lang stilstaan bij iets letterlijk los.
Vertrouw jezelf – mensen adviseren je de hele tijd en bedoelen het goed, maar alleen jij weet wat het beste is voor jezelf
Creëer – er is een directe communicatielijn tussen je hart en de wereld. Als je schildert, schrijft, iets maakt – wat dan ook- verdwaal je in het creëren en kan je hart daardoorheen makkelijker de waarheid spreken
Eet levend – veel groenten, veel fruit, vers en levend. Klinkt vreemd, maar skip een tijdje alle dierlijke eiwitten en alcohol en kijk wat er gebeurt
Kundalini Yoga & meditatie – natuurlijk. Eén van de grote voordelen van Kundalini Yoga is dat het je veel sterker in contact brengt met je intuïtie: je hoeft niet langer te zoeken naar iemand om je te vertellen wat je moet doen, je ziet het zelf kristalhelder en dat is heel bevrijdend.

Wanneer je afgesneden bent van je intuïtie maak je keuzes die tegen je natuur, tegen je ziel ingaan: de statistieken van deze website zeggen me dat het beste moment om deze blog te posten op zaterdagnamiddag is, wegens veel bezoekers dan.
Mijn intuïtie zegt: nu.
Want dan heb jij er vandaag nog iets aan.

About the Author

Sigrid

Sigrid is psycholoog en yogaleraar. Zij is certified Kundalini Yoga, Slow Yoga, Restorative Yoga en Traumasensitieve Yoga Teacher en gek op het buitenleven.

Vind je misschien ook leuk

1 Comment

Geef een reactie