blog

7 redenen om niet met Kundalini Yoga te beginnen

geenkundalini

Ik hou van lijstjes, en zeker genummerde lijstjes (nog meer als het met 3, 5, 7 of 10 is). Er begint al iets te kriebelen als ik de nummers nog maar zie!

Je vindt online ongelooflijk veel yoga-lijstjes: zeven redenen om met yoga te beginnen, tien voordelen van meditatie, acht manieren om het super-yogalijf te boetseren!

Ik vind dat het tijd is om eens een lijstje te maken met 7 goede redenen om niet te beginnen met Kundalini Yoga.

Waarom alles omdraaien? Omwille van het frisse perspectief. Waarom zeven? Eentje voor elk chakra, misschien. Omdat elke maanfase ongeveer 7 dagen duurt? Of omdat er zeven dwergen zijn bij Sneeuwwitje!

Zeven redenen om niet met Kundalini Yoga te beginnen:

 

1.      Het laat je koud hoe je je voelt

Je vindt het niet belangrijk hoe je je doorgaans voelt. Rustig, moe, woedend, onverstoord, wanhopig, waardeloos, alert, droef, angstig, gelukkig, jaloers, vreugdevol, lelijk, mooi: allemaal om het even.
Als dit je niks kan schelen, is deze yoga niet voor jou.

2.      Je bent niet geïnteresseerd in je innerlijke gids

“Oh, heb ik een innerlijke GPS? Die me brengt waar ik moet zijn? So what? Ik dobber liever rond en zwalk naar waar anderen mij duwen”.
Herken je jezelf? Dan is Kundalini misschien niet je ding.

3.      Je vindt het heerlijk om je stijf en rigide te voelen

Je bent nu lekker stijf en ’s ochtends vooral. Dat helpt je enorm, de spanning in je spieren en zenuwen geeft je nu eenmaal waarlijk wat je nodig hebt. Die tensie voelt goed. Die stugheid wil je nooit meer kwijt.
Herkenbaar? Zoek misschien iets anders  

4.      Je bestrijdt je zorgen en stress al prima op een andere manier

Je eet verkeerd en dat voelt goed. Je drinkt teveel en daar ben je blij om. Je vlucht in uren TV-kijken en dat maakt je zo gelukkig. Je zoekt vertroosting in Facebook en daar word je zo vrolijk van. Je hebt genoeg verzetjes en die ondersteunen je prima!
Typisch jij? Dan heb je niets aan Kundalini Yoga.

5.      Je vindt het helemaal oké dat andere mensen over je heen walsen

Dat is altijd zo geweest, je trekt nu eenmaal negatieve invloeden aan. Andere mensen profiteren van je en je bent helemaal in het reine met dat krachteloos gevoel. Je eigen grenzen bewaken is niet essentieel.
Mee eens? Start niet.

6.      Je eigen potentieel ontdekken: saai!

Het ontwaken van je ware potentieel lijkt je maar niks. Je staat onverschillig tegenover nieuwe inzichten, zelfkennis en mooie kansen. Het ontdekken van je intrinsieke eigen kracht en energie klinkt je duf en slaapverwekkend in de oren.
Helemaal jij? Oké.

7.      Je bent niet erg van de emotionele balans en zo

Je voelt je op je best als je hoofd alle kanten opschiet en je reageert op elke prikkel die er bij je binnenkomt, je koestert dat gevoel dat je niet meer in contact staat met jezelf, je voelt je alert, vitaal en opgewekt als je compleet geleefd wordt.
Tekenend voor jou? Vermijd een Kundalini-les.

Beetje provocerend? Jazeker.

Het is Carnaval, dan mag dat.

 

About the Author

Sigrid

Sigrid is psycholoog en yogaleraar. Zij is certified Kundalini Yoga, Slow Yoga, Restorative Yoga en Traumasensitieve Yoga Teacher en gek op het buitenleven.

Vind je misschien ook leuk

2 Comments

  1. Het zijn niet enkel 7 reden om niet aan kundalini yoga te doen maar 7 reden om aan geen enkele vorm van yoga te doen.Yoga is nergens goed voor en slecht voor bijna alles,.behalve om de behoeften van die perverse yoga goeroes te voldoen die hun adepten schaamteloos uitbuiten .

    1. Dag Septikus, dank je wel voor je antwoord, ik respecteer je mening. Ik heb geen weet van schaamteloze uitbuiting maar weet dat yoga veel mensen helpt met hun leven, in hun leven en rondom hun leven (positieve invloed op andere mensen). Je bent altijd welkom om dat eens te komen ervaren. Sat Nam.

Geef een reactie