blog

Is dit normaal…?

Het is zover! Je hebt je eindelijk ingeschreven voor een Kundalini-yoga les om zelf eens te ervaren waar het allemaal over gaat. Of je komt al even naar de les en hebt nog wel wat vraagtekens zweven daarboven. Of je twijfelt nog want je leest van alles en ziet door de bomen het bos niet meer -of omgekeerd.
Ik zeg altijd tegen nieuwe studenten “Kom met een open geest en een (bijna) lege maag. En verwacht niets. Ervaar gewoon”. Maar de mens is mens, natuurlijk, en kijkt immer vooruit! Weet graag een beetje wat er te gebeuren staat.
Daarom vandaag: dingen die doodgewoon zijn in een Kundalini- yogales. Een tipje van de sluier. Een beetje van het mysterie onthuld.

1. De teacher is helemaal in het wit gekleed !
Ja, de leraar is in het wit. Waarom? Volledig witte kleding vergroot het aura en een sterk aura geeft een solide identiteit en projectie. Ook negatieve invloeden worden op die manier automatisch gefilterd. Witte kleding dragen is ook een oefening in bewustzijn (al dat wit ook echt wit houden in de was!).
Moet ik ook wit dragen?” Dat kies je helemaal zelf. Kijk naar je eigen ervaring. Niet omdat iemand zegt dat je het moet doen, of omdat je er op een bepaalde manier wil uitzien, of om aandacht te krijgen. Kies zelf. Ik merk vaak dat studenten naarmate ze langer les volgen meer lichtere kleuren gaan dragen.

2. …en heeft vaak iets op haar/zijn hoofd
Inderdaad. Maar niet altijd, sommige leraars doen het niet (het wordt wel verwacht van een leraar by the way). Waarom je hoofd bedekken?
Ik ben me erg bewust van de associaties die gepaard gaan met het bedekken van het hoofd, niet in het minst in de religieuze ‘dwang’sfeer. Het zit zo: tijdens de beoefening van Kundalini yoga werk je met krachtige energieën, en het bedekken van je hoofd kan je helpen gecentreerd te blijven in je lichaam en jezelf te beschermen voor krachtige energieën van buitenaf. De bedekking heeft daarnaast effect op je 3e oogpunt of het 6e chakra omdat het de verschillende onderdelen van de hersenen die in verbinding staan met het zenuwstelsel en elektromagnetische veld stabiliseert.
Naast het behouden van je energie, helpt een hoofdbedekking je ook beter te focussen en maakt het mediteren ‘gemakkelijker’. Veel mensen voelen zich energieker en vitaler tijdens de les als ze hun hoofd bedekken. Experimenteer er gerust eens mee en voel zelf wat het voor je doet. Je kiest helemaal zelf.

3. Er wordt gezongen
Ja, gechant. Het idee van zingen in een les lijkt sommige mensen te gek. Flippen! Of afknappen, zelfs.
Het zingen heeft de maken met de natuur van geluid en geluidsgolven: denk aan de manier waarop oceaangolven de zenuwen kalmeren. Chanten is een intern gegenereerde geluidsstroom die de zenuwen kalmeert van binnen naar buiten, net als een golf op de zee. Ook zijn er 84 zenuwpunten op je gehemelte: door te zingen fungeert je tong als een acupunctuurnaald, en worden de zenuwuiteinden gestimuleerd. Chanten ‘wekt’ subtiele energiekanalen en stimuleert de acupressuurpunten, waardoor er diepe genezing kan plaatsvinden. Daarnaast is zingen gewoon bevrijdend en gezond! Vind je het raar om in de eerste lessen meteen uit volle borst mee te zingen? Luisteren mag natuurlijk, maar je zal zien dat je na een tijd zin krijgt om mee te chanten. Jij kiest.

4. En ze zit op een schapenvacht!
Ik dacht dat alle yogi’s veganistisch waren en geen leer gebruikten?”.
Het schapenvacht is inderdaad niet eenvoudig om te verklaren.
Het is traditie, maar dat verklaart niets. Het is persoonlijke voorkeur, maar daar ben je ook weinig mee. Er wordt een isolatie tussen de yogi (degene die yoga beoefent) en de magnetische aantrekkingskracht van de aarde geschapen. Veel mensen ervaren een diepere en meer intense staat van verbinding bij het gebruik van een schapenvel in vergelijking met een gewone kunststof mat of kussen. Je kan nog verder gaan en filosoferen dat het een zegen is voor het gestorven dier om mensen te helpen bij het bevrijden hun ziel. Je kan praktisch kijken: het is zacht, cushy, het verandert naarmate jij groeit, het gaat overal met je mee, het verzacht het zitten aanzienlijk en is anti-allergeen.
Het is persoonlijk. Het is een deken, een thuiskomen, een altaar voor mij, een moedermat als het ware.
Het is je individuele keuze en onder yogi’s oordelen we hier niet over.

5. Er is mooie muziek
Jààà. Je zal thuiskomen in de muziek. Er is niet altijd muziek, de leraar kiest soms voor een les in stilte. Vaak zal je blij zijn dat de muziek er is om je te verheffen, je te stimuleren, en nog vaker zal je troost en blijdschap vinden in de muziek. Soms is er live muziek. Soms neem je een gongbad. Vraag je leraar naar de muziek als een bepaald nummer je raakt. Je zal merken dat je een relatie krijgt met de muziek. Wat zegt dat over jou? Een interessante reis, in elk geval.

6. Iedereen kan zomaar instappen!
De vaak eenvoudige houdingen en vredevolle vibe van Kundalini maakt deze yogavorm toegankelijk voor beginners, vooral in vergelijking met sommige ‘power yoga’-stijlen. Het grote voordeel van Kundalini is dat je les volgt op je eigen tempo en volgens je eigen kunnen. De leraar biedt alternatieven als je rugklachten of een letsel hebt -of biedt je een stoel aan als je moeilijk kan zitten…alles kan. Iedereen kan aan Kundalini Yoga beginnen. Je zal merken dat je na verloop van tijd flexibeler wordt  en dat een oefening dan iets helemaal anders voor je kan betekenen. De wisselwerking tussen beginners en ervaren studenten in een les geeft een extra meerwaarde, zowel voor starters als gevorderden. Jong, oud, atletisch, postnataal, de les is altijd voor elk niveau en elke mens. Je zal deze diversiteit ook letterlijk zien in de les.

7. Oh, nee, het is met mantra’s en zo
Kundalini Yoga werkt uitgebreid en diepgaand met mantra’s. De mantra’s zijn versterkend, niet-dogmatisch en universeel.
Wat is een mantra? Letterlijk betekent mantra:

Man = Mind
Tra = doorheen

Doorheen de mind.
En dat is precies wat een mantra doet.
Alles in deze wereld, tot op het subatomaire niveau, is constant in beweging, in trilling. Hoe dichter een materiaal, hoe langzamer het beweegt… vaak is de trilling zo langzaam of zo snel dat je het niet kan waarnemen met je zintuigen. Deze trilling is pure energie.
Het zingen van mantra produceert specifieke trillingsfrequentie in het lichaam: de geluiden en gedachten die geproduceerd worden door het lichaam stralen als het ware van je uit. De vibreringsfrequenties van een mantra werken als een magneet: je trekt aan wat je chant, wat je herhaalt als mantra. Je bent als een magneet die vibraties aantrekt, gelijk aan degene die je uitzendt.
Er gebeurt ook iets anders als je mantra’s chant: er zijn 84 meridiaanpunten of drukpunten op je gehemelte en wanneer je een mantra zingt initieer je door de bepaalde volgorde, het ritme en positie van de tong tijdens de mantra een chemische reactie in je hersenen en je lichaam. Het is alsof je de juiste code intikt naar een hoger bewustzijn!

Voel je wat weerstand bij mantra’s en chanten? Natuurlijk, het ego voelt zich bedreigd want een mantra gaat ‘doorheen de mind’ en dat wil je ego niet! Begin met mee in- en uit te tunen in een les. Je kiest zelf, maar je zal zien dat je je op een moment aangetrokken voelt tot een mantra. Ga vandaar verder.

8. De oefeningen zijn zo raar!
“Ik dacht dat ik op mijn hoofd moest gaan staan maar dit is nog veel vreemder”
Natuurlijk, de oefeningen in de yogaset, de kriya!
Soms sta je te hijgen als een hond, dan weer vraagt de leraar de liefde te bedrijven met de lucht, nog een andere keer dans je – op wat eigenlijk wel een lekker muziekje is. Om nog te zwijgen van kikkers en ‘stretch pose’.
Kundalini Yoga combineert dynamische oefeningen met het heel bewust focussen van de ademhaling en het voelen van de energie in je lichaam.
Ja, de oefeningen zijn weleens weird en sommige houdingen zijn op zijn minst ‘speciaal’ te noemen. Doe ze gewoon mee naar best vermogen, en kijk hoe je je voelt achteraf. Geloof niet wat mensen zeggen, ervaar zelf. Kijk wat het met je doet, en evalueer dan.

9. Ik hoor geluid van de andere studenten?
Zie punt hierboven. De leraar zal je vragen specifiek te ademen tijdens een oefening, en deze ademhaling hoor je, van jezelf en van andere studenten. Dat is heel gewoon. Eén van de dingen die je leert in de les is bewust en goed te ademen en dan ontdek je pas hoe stil en oppervlakkig je ademt en ook…hoe je jezelf berooft van energie op de manier. Ook eens zuchten en steunen bij een wat zwaardere oefening hoort erbij. Sluit je ogen en blijf bij jezelf.

10. Mijn vrienden denken dat ik in een sekte bent beland
Natuurlijk niet. Maar mensen in je omgeving kunnen zich wel vragen stellen als je over je yoga-ervaringen praat. Ze bedoelen het goed. Ze begrijpen het niet. Maken er grapjes over. Testen je uit. Dat is oké, dat is hun stuk. Geen sekte. Je eigen bewustwording. Ga er niet teveel op in.

11. Er komen emoties vrij
Het gebeurt dat iemand diep gaat in een oefening of erg geraakt wordt door een mantra of meditatie en daar komen weleens emoties bij los. Dit is wat er gebeurt: de poetsploeg is aan het werk, want je maakt je onbewuste schoon in een Kundalini-les. Sterker nog: de yoga is specifiek ontworpen om emotionele blokkades op een veilige manier vrij te maken. Het is de bedoeling! Mensen beginnen met yoga om fysiek fitter en leniger te worden (en daar is yoga fantastisch voor), maar verder op je pad ontmoet je spirituele ontwikkeling: plaatsen in het subtiele lichaam waar onopgeloste zaken zitten. Terwijl je werkt met je lichaam, werk je ook met je mind en je energiesysteem – de brug tussen lichaam en geest. Daarom kan je emotionele doorbraken gewoon zien als vooruitgang op je pad – en dat pad is voor iedereen anders.
Er wordt ook wel gelachen in een Kundalini-les. Humor is bevrijdend en zo heerlijk menselijk.

12. De leraar heeft een ‘spiekbriefje’
Bijna altijd.
Kent ze haar stof niet?

Ja hoor, de leraar is goed opgeleid! Maar elke les is totaal anders, er zijn duizenden yoga sets en niemand kent alle kriya’s uit het hoofd. Het woord kriya betekent actie. Het is een actie die leidt tot een complete manifestatie als een zaadje dat groeit tot een bloem, een gedachte naar werkelijkheid, een verlangen naar engagement. Een kriya heeft een specifieke volgorde en tijd per oefening.
Dus naast een spiekbriefje houdt de leraar ook nauwkeurig de tijd bij! Soms zal je daar erg dankbaar voor zijn (grijns).

Dus: wat gezonde wrijving, een beetje ongerieflijke frictie zal er zo nu en dan zijn en de leraar zal je weleens uit je comfortzone halen. Maar je ben niet alleen en na een tijdje glimlach je als je terugdenkt aan die eerste les.
Kundalini is voor iedereen die bereid is om de stap te zetten naar ‘meer van zichzelf te worden’.

Dus ook voor jou.
Sat Nam.

Hier vind je de Code of Excellence voor Kundalini Yoga-leraren. Elke Kundalini Yoga-leraar moet voldoen aan deze richtlijnen en je kan je teacher daarop aanspreken.

About the Author

Sigrid

Sigrid is psycholoog en yogaleraar. Zij is certified Kundalini Yoga, Slow Yoga, Restorative Yoga en Traumasensitieve Yoga Teacher en gek op het buitenleven.

Vind je misschien ook leuk

Geef een reactie