blog

Het groene dieet – voedsel voor de ziel

greenyeah22

Het is lente, nu echt. Alles wordt groen, alles vernieuwt zich, nieuwe cellen, nieuw leven. In vele tradities het moment om te reinigen, te herbronnen, ja, zelfs bij ons: de traditionele lenteschoonmaak. Weg met alle oude ballast.

Je hebt er misschien al van gehoord: het groene dieet of yogisch dieet. Simpel gezegd is het groene dieet een dieet waarbij je alleen groen voedsel eet (fruit, groenten, pitten, zaden, sommige oliën en een paar smaakmakers). Het kunstmatig kleuren van je eten telt niet – just saying: dus geen eieren gaan verven. Dat zijn sowieso vijgen na Pasen 🙂

In de Kundalini teachings raden we eerder een monodieet, zoals het groene dieet, aan in plaats van volledig te vasten: voedingsstoffen zijn te belangrijk en het moet haalbaar en veilig zijn.

Ik weet dat je nu misschien denkt aan vieze groene drankjes en dagenlang kauwen op selderstengels. Het woord ‘dieet’ is misschien misleidend, het is geen dieet bedoeld om af te vallen.

Waarvoor is het dan wel bedoeld?

Genezing

Het lichamelijke aspect: het groene dieet maakt je lichaam meer alkalisch in plaats van zuur. Er zijn dikke boeken over geschreven maar samenvattend kunnen we zeggen: een te zuur lichaam wordt ziek. Verzurende voeding is vlees, vis, alcohol, alle bewerkte voedingsmiddelen, fastfood, zuivel, witte bloem en suiker.

Het groene dieet is een zuiverend dieet omdat het de interne organen voortdurend ‘baadt’ in bepaalde voedingsstoffen. Het autonome zenuwstelsel heeft er ook een taak minder bij: het verteringsstelsel moet geen zware dingen meer gaan verteren, het kan zich ontspannen en de aandacht richten naar delen van het lichaam die herstel nodig hebben. Je voedt jezelf met een constante stroom enzymerijk, anti-oxyderend voedsel en je voelt het genezende effect op je lichaam.

Het bewustzijns- of zielsaspect

Alles wat je eet is voedsel voor je ziel. Of niet. Yogi’s geloven dat eten prana (levenskracht) creeërt: prana ondersteunt je lichaam en brengt je vitaliteit en gezondheid. Daarom zegt het voedsel dat je kiest iets over je bewustzijn en suggereert de yogadiscipline een puur (ethisch) vegetarisch of veganistisch dieet, waardoor de sattva zich kan ontwikkelen: de kwaliteit van liefde, bewustzijn, connectie en vrede met alle voelende wezens. Eten is een belangrijke interactie met de wereld rond je en als je niet eet met een gevoel van liefde, connectie en vrede lijden alle andere facetten van het leven daaronder. Het groene dieet is een veganistisch en dus geweldloos dieet.

Je bent heel bewust bezig met eten. En tegelijkertijd komt er minder focus op eten. Voor mij is dat bevrijdend, dat ik minder moet nadenken over eten (en over ovengratins, vooral :)). ’t Is groen, of ’t is niet, voor een tijdje, kortom.

Je mooi en energiek voelen

Daar is niets mis mee, integendeel. Het groene dieet is een heropbouwdieet. Groene vruchten en groenten hebben een anti-age effect op ons lichaam omdat ze veel chlorophyl bevatten. Chlorophyl is in feite gebald zonlicht! Het bestrijdt bacteriën, beschermt je tegen schadelijke vrije radicalen, boost het immuunsysteem en geeft nieuwe, zuivere energie. Het reinigt je lever en maakt je huid stralender.

Op energetisch niveau zie je nog iets anders: groen is de kleur van het vierde chakra: ons hartchakra, in het midden van onze borst. De onvoorwaardelijke liefde, voor anderen en jezelf. Een goede balans in het hartchakra is belangrijk: je wil geven aan zij die het nodig hebben en niet delen met mensen die het niet nodig hebben. In kleurentherapie wordt groen gebruikt om te kalmeren en spanningen los te laten. Alleen al maar kijken naar groen heeft reeds een bewezen ontspannend effect. Het verfrist, omdat je lichaam de kleur groen absorbeert.

Discipline ontwikkelen
Ik heb het beste voor het laatste gehouden, hehe, want discipline is tegenwoordig een beetje een oubollig en vies woord. Ik hou van discipline: het is iets wat je opbrengt en doet voor jezelf, zoals je yoga practice, omdat het je bevrijdt. Discipline is kiezen tussen wat je nu wil en wat je méér wil (of: nodig hebt). Omdat je weet dat het goed voor je is. En wat intrinsiek goed is voor jou, is goed voor degenen voor wie jij zorg draagt. Dat is een ijzeren wet.

Een paar adviezen als je wil starten:

 • Het is een mono-dieet, maar zoals je zelf al aanvoelt zeer gevarieerd. Kijk eens rond in de winkel, er is heel veel groen eten!
 • Het klassieke groene dieet is 40 dagen. Dat is veel voor de eerste keer, je wil jezelf niet klaarmaken om te falen. Het is verstandig om, als dit je eerste keer is, met een paar dagen, bijvoorbeeld 3 of 5, te beginnen en je bewust te zijn van wat het met je doet.
 • Bereid je voor. In het begin zal het aanvoelen alsof je veel meer moet plannen en dat is ook zo. Koop de juiste dingen op tijd (makkelijk). Bereid lunch tijdig voor als je niet thuis bent (kost wat tijd). Zeg nee tegen vriendenetentjes en koffiebreaks-met-wat lekkers (flink pittig, zie discipline)
 • Moet je uit eten gaan? Wees assertief, vertrouw de kok en zeg precies wat je wil. Laat je verrassen! Het is geen straf, het is een creatieve oefening! Adi shakti!

Wat kan je allemaal eten?

 • Alle groene groenten, rauw, gekookt , gestoomd, gegrild, gebakken,….
 • Eet vooral zeer veel verse bladgroente en neem je ‘zwaarste’ maal ’s middags
 • Mungbonen en groene scheuten
 • Alle groene bonen
 • Watermeloen
 • Alle groen fruit, ook honingmeloen
 • Olijfolie, citroensap, sojasaus, miso, lijnzaad, lijnzaadolie
 • Groene pistachenoten en olijven
 • Heb je het moeilijk en teveel honger, eet een handjevol noten of voeg een beetje volwaardige rijst toe
 • Alle groene verse en alle gedroogde kruiden
 • Ik eet ook nog gember, ajuin en look omdat gember, look en ajuin (zeker samen) zo gezond zijn
 • Kruidenthee à volonté
 • Water
 • Honing of agavesiroop, spaarzaam (want je wil soms echt iets zoets)

Hou misschien een dagboekje bij. Om je te helpen hou ik hier regelmatig mijn 40-dagen dagboek bij en zal ik ook regelmatig recepten posten.

Ik ben vandaag gestart !

Het ontbijt: een groene smoothie met peer, appel, kiwi, spinazie, selder, veldsla

(dat had ik beter niet gedaan en dank je Japjeet om me erop te wijzen: slechts één vrucht mengen met groenten, anders wordt het te zwaar voor de vertering)

Als lunch gegrilde courgettes en gestoomde broccoli en salade van rauwe groene kool met spinazie, avocado  en een dressing van citroen, olijfolie en munt

courgette

Tussendoor een appel, olijven, de overschot van groene smoothie

Avondeten: preisoep (mmm), een groene salade met wat walnoten en olijven, gestoomde sojabonen, erwten en groene bonen. Meloen.

sla

Ter inspiratie…

Lees het volledige 40-dagen dagboek hier

Doe je mee?

About the Author

Sigrid

Sigrid is psycholoog en yogaleraar. Zij is certified Kundalini Yoga, Slow Yoga, Restorative Yoga en Traumasensitieve Yoga Teacher en gek op het buitenleven.

Vind je misschien ook leuk

8 Comments

 1. 1 tip: tijdens het groene dieet (en altijd, in feite) is het aangeraden om geen fruit te mengen – dus bij 1 fruitsoort blijven. Je kan wel groenten mengen in een sap of smoothie, en daar een appel bij doen. Anders is het zwaar voor het spijsverteringsstelsel.
  Ook nooit fruit na je maaltijd eten – met opnieuw uitzondering van appels. Xx

  1. Ah dank je. Dat wist ik niet! Wahe Guru

 2. […] Lees hier meer over het groene dieet en wat het voor je kan doen. […]

 3. Wat super fijn dat je dit wilt delen met ons. Morgen ga ik voor 7 dagen groen van start en op zoek naar inspiratie kom ik dit tegen. Echt fijn dankjewel.
  Aum Shanti Marianne

 4. ik start hiermee vandaag, dus wens mij geluk /D bedankt voor deze mooie blog, sowiso inspiratie voor heel wat mensen, die het hier vergeten neer te schrijven. Bij deze hier mijn dikke pluim! Mélissa

  1. 🙂 Dank je wel Mélissa

Geef een reactie