Hier gaan we…40 dagen groen dieet.
Zoals ik al schreef in Het Groene Dieet, begin je best met een paar dagen. Je kan daarna altijd opbouwen als je de effecten zelf hebt gevoeld.
Je kan dit dagboek zien als een inspiratiebron. Wees lief voor jezelf en geniet van het proces!
Donderdag 19 mei (dag 40)
De laatste dag! Kan niet zeggen dat ik rouwig ben, dames en heren.
Ontbijt een eerder snel sapje van kiwi en spinazie. je denkt in schoonheid af te ronden, maar de kinderen dachten er anders over 😉
Lunch
Wat overschot van de salade van gisteren met…nieuwe salade en groensel! Verrassing! (niet cynisch worden nu)
Avondmaal
Vond in de biowinkel rijsnoedels met gember en chili. Vooruit, dan :). Gewokte spinazie met veel look, een pesto van rucola en erbij verse rucola die al groeit in de tuin (yeaaay). Smaakte geweldig, echt heel goed en smaakvol. Ga ik zeker nog eens maken
And so it ends…hopelijk volgt er geen zwart gat. Of groen gat, haha.
Morgenvroeg maak ik een reusachtige bessensmoothie. Rood fruit, hmm. Bananen. Tomaten. Patatten! Gewoon pattatten, dat heeft iederéén in huis!
Ga nog een aparte blog schrijven over de ervaring, want het was zeer bijzonder.
Dank je om deze reis met mij te maken.
Woensdag 18 mei (dag 39)
Vroeg wakker en na Sadhana de Willy Wonka Green Garfield (want hij stootte mijn glas om) (Wonka is de kat): peer, peterselie, courgette, veldsla, komkommer. BOOM!
Lunch: slaatje mee tussen vergaderingen door. Er was rode kool en rode appel…er sijpelt stilaan wat andere kleur door…+ velsla, spinazie, kropsla, sojascheuten, gestoomde venkel
De voorlaatste dag. Kan het bijna zelf niet geloven. Veel zin om het over andere dingen dan eten te hebben 🙂
Avond: ik geef les – Wat noten en een tasje soep
En veel sla!
Maak nog een lavendelinfuus voor de yogales.
Dinsdag 17 mei (dag 38)
Net als ik verzucht: “Is dat hier al bijna gedaan?” (en jij misschien ook 🙂 ), krijg je ineens weer een punch!
Vanmorgen de Tantalising Tuesday by The Husband: komkommer, veldsla, sla, spinazie. Niet rustig gedronken in sipjes, maar binnengeklokt wegens moet weg.
Lunch in Brussel, heb een salade mee, een appel en noten. En nog steeds honger als ik thuiskom.
Vlug soep, erwten. Veel werk. Leuk werk.
Avond
Gewokte paskoi met zwarte sesam. Wok ‘m in sesamolie, heel lekker
Slinkt als spinazie, een groot gezin kan twee paksois (paksoien, paksaï? ) gebruiken
Maken schoteltje met vegan spinazietaartje, verschillende groene bladeren oa spinazie en veldsla, tuinkers en een salade van komkommer met dille, heel fris!
De paksoi ziet er zwart uit maar dat is de zwarte sesam
Maandag 16 mei (dag 37)
De zon straalt al hoog en ver ‘s ochtends vroeg.
De veertig-dagen Sadhana begonnen voor ‘The Compassionate Heart’ met één van mijn favoriete mantra’s Rakhay Rakhanhaar
Rakhay rakhanhaar aap ubaariun
Gur kee pairee paa-eh kaaj savaariun
Hoaa aap dayaal manho na visaariun
Saadh janaa kai sung bhavjal taariun
Saakat nindak dusht khin maa-eh bidaariun
Tis Saahib kee tayk naanak manai maa-eh
Jis simrat sukh ho-eh saglay dookh jaa-eh
Jis simrat sukh ho-eh saglay dookh jaa-eh
Letterlijke vertaling
God Himself is looking out for us,
gives us the light, and takes care of our affairs.
God is merciful, and never forgets us.
God guides us, giving us good people to help us.
God does not allow hurt to come to us.
I take comfort in the thought of God.
When I remember God, I feel peaceful and happy
and all my pain departs.
Mijn interpretatie
De universele energie* zelf waakt over ons
(je wordt omhoog geheven door het begrip/bewustzijn hiervan)
Geeft me licht, en zorgt voor mij
(je begint helder te zien wat je dient en wat niet)
De energie is compassievol en vergeet me nooit
(je bent dankbaar en dat trekt positieve dingen aan)
Het licht leidt me, en geeft me goede mensen om mij te helpen
(de community die zich hier ook van bewust is, de yoga-gemeenschap)
De goddelijke (verheven) energie behoedt me voor kwaad
(je vraagt bescherming)
Ik neem troost in de gedachte aan haar
(het goddelijke is in ons, sterk en reëel, het gaat erom je dit te herinneren)
Als ik me haar herinner, ik voel me rustig en gelukkig
En verdwijnt mijn pijn
(door je de connectie met deze energie/licht te herinneren verdwijnen pijn en zorgen)
* De universele energie= dat wat ons allen bindt. Je kan dit zien als ‘De Bron’. Gelovigen noemen het ‘God’. Het kan ook je Ware Zelf zijn, het licht van jouw ziel. Voel bij jezelf hoe je de tekst kan interpreteren.
Voor mij is God = de universele liefde in iedereen, de onafgescheidenheid van ons allemaal. Het past mooi bij deze geweldloze 40-daagse. Wil je meedoen met de 40 dagen? Kijk hier eens. Je kan op elk moment beginnen, maar je doet de meditatie 40 dagen. Een dag overslaan = opnieuw beginnen. Ah ja.
Maar bon, eten dus…Ontbijt: Man maakt de Pretty Pentecost: komkommer, veldsla, watermeloen, gember, babyspinazie
(je ziet hem in de achtergrond staan in de reflectie “ah, weer ne foto? ” 🙂 )
Ik voel me onversneden, heel helder vandaag. Weer heel veel ideeën, een onophoudelijke stroom. Ik schrijf ze allemaal op. Ik heb nog vele levens nodig.
‘s middags bezoek ik mijn lieve oma (93!) en zij heeft (Adi Shakti!) heerlijke kervelsoep gemaakt. We wandelen rond in haar moestuin en ze stopt me nog wat scheuten toe “voor uwen eigen hof”.
Lunch
Man heeft soep gemaakt, man heeft smaak te pakken, vrouw content. Prei, look, groene selder, veel ajuin. Ik rammel van de honger en ben dankbaar.
Zo fris en levend!
‘s avonds salade, rijst en een kruidenpesto.
Zondag 15 mei (dag 36)
Een beetje uitgeslapen want het was later dan normaal gisteren.
Man maakt de Sinful Sunday :p: waterkers, groene appel, komkommer, spinazie, citroen, gember. Ik loop wat werkachterstand in ondertussen.
En hij kookt een groene soep van alles wat er nog overblijft: broccoli, selder, kropsla, courgette, ui, spinazie. Lekker!
Deze namiddag gaan we met oudste dochter en haar twee vriendinnen naar het jaarlijkse event The Pig Roast waar varkens worden gebraden. Kijk ernaar uit oude bekenden te zien, kijk niet erg uit naar de varkens te zien. Maar het is altijd een heel fijn relaxed gebeuren in een veld. Zou ik wat sla meenemen in een zakje?
(Update)
Was niet nodig! Lieve Lieze had heerlijke patties gemaakt van bonen en chili! Gemarineerde ui erbij en komkommer in het zuur. Plus fantastische hot sauce.
Het was weer geweldig lekker en heel gezellig.
Toen we stonden aan te schuiven voor het eten en ik vegetarisch vroeg voor mij en man (man is vegetarisch gegaan, ik vertel het nog wel) ontvouwde zich de volgende conversatie met de man achter ons in de rij (het is een pigroast natuurlijk…)
Man: “Hahaha, vegetariërs die naar een pig roast komen, dat heb ik nog nooit gezien”
Ik: “Oh, wij komen allang maar eten inderdaad geen vlees”
Man: “Maar wat doet ge hier dan, aanschuiven langs het varken” “Dat is toch echt niks voor ne vegetariër” (schudt het hoofd)
Ik: “Mja, euh…wij vinden van niet. De vrienden en dochter en haar vriendinnen hier en zo eten vlees, dus ja, wij respecteren dat van mekaar”
Mijn oudste dochter komt tussen, fel: “Ah dus als ge naar de supermarkt gaat en ge passeert de rayon van het vlees, als vegetariër, dan mag dus eigenlijk niet!!?? Ofwa?”
Man: zwijgt
Vegetariërs en veganisten moeten blijkbaar aan een bepaalde morele code voldoen. Mogen niet langs vlees passeren. Moeten thuis zitten met hun ‘konijnenvoer’ (not my words).
Mijn man zei “Ge had beter gezegd dat we kwamen protesteren tegen de overconsumptie van vlees” . LOL.
Maar het was dus écht gezellig :). En mijn dochter is een wildflower.
Avond
Nog een beetje honger. In de koelkast: linzen, rijst, courgette, erwten, pitten, kruiden en balletjes van groene bonen, komijn en kurkuma.
De restjesschotel is rap klaar en smaakt geweldig:
Zaterdag 14 mei (dag 35)
Ontbijt: geen, geef les en doe dat graag op een nuchtere maag. De les gaat over veerkracht en het is een pittige Kriya 🙂
“Brunch” dan maar: The Sat Nam Saturday: waterkers, veldsla, kiwi, spinazie, komkommer. Ik trok een kaartje van Grote Meneer Roald Dahl:
In de namiddag twee peren
Diner
Courgettepasta met fijngehakte basilicum, geroosterde pijnboompitten en erwtjes
Kook de courgetteslieren gewoon een paar minuten samen met de erwtjes
Giet af, eet er de gehakte basilicum en de pitjes bij:
‘s avonds gaan we met de zussen en mama bij zus Lies Gone With The Wind kijken. Iedereen brengt hapjes mee.
Ik maak
- een salade van appel & avocado om little gems mee te vullen (als ‘bootjes’, zeer nineties!)
- guacamole met chili en koriander om selderstengels in te dippen
- artisjokharten met een beetje azijn en veel oregano lichtjes geroosterd en dan gemarineerd
- olijven: uit ne pot, gewoon, zeg
De bootjes zien er smakelijk uit (plus lichte avond make-up: een blaadje rode zurkel uit de tuin):
Het is heerlijk met de zussen deze film opnieuw beleven. Elke keer is hij anders. Maar ik eet van de ‘geroosterde koekjes’ die er liggen. Oh, die smaken goed af. Mag niet. Is lekker. In de keuken zie ik het pak liggen : BACON! Aaarghhh. Scan de ingrediënten en natuurlijk zit er geen bacon in (je wil niet weten wat wel, maar oa ‘rookaroma’).
Zussen lachen. Gieren. terecht. Morgen beter.
Vrijdag 13 mei (dag 34)
Ontbijt
Het Mercure hotelbuffet. Veel croissants en koekjes. Maak me een schoteltje met komkommer, meloen, appel en eet er een noten-zadenreep bij
Lunch -> een snelle salade aan Paris Nord. Goed, vers, groen, meer moest dat niet zijn 🙂
Nog soep en noten.
Donderdag 12 mei (dag 33)
Ontbijt
Thuis om 6:15 u een groene smoothie met spinazie, appel, komkommer, venkel en spirulina, doop haar the Petit Paris 🙂
10.35 u
Zit op de Thalys naar Parijs en honger. Het ontbijtkarretje geeft me de keuze tussen brood, croissant, meer brood, Franse kaas (ah. oh.), gebakjes of rood fruit.
Ik hou het bij een noten-zadenreep zonder suiker (1% honing wel, maar zoet is even geleden) en een groene appel. Dat houdt me wel goed tot aan de lunch!
(na een paar uur…)
Okay, er was geen lunch. Assertief genoeg geweest om een zakje noten tijdens een vergadering open te scheuren en met enig lawaai op te eten. Nog een peer ertegenaan ook. Mensen brachten bijna koekjes naar me toe. Mensen kunnen echt lief zijn.
Le Diner
In een echt typisch Frans restaurant. Heel mooi, gezellig, pittoresk maar met nul vegan en zelfs geen vegetarische gerechten op de kaart – wel kikkerbillen, OMG. Ik nam dan maar groene asperges zonder de zalm en de coquilles zonder de coquilles maar met een romige (zeker niet vegan) risotto en een soort slaatje van rode biet. Heb het beste gedaan wat ik kon, en het dan losgelaten. Dat is goed.
Woensdag 11 mei (dag 32)
Ontbijt: Grace of God :gember, waterkers, mango (yup) (en: wow!), babyspinazie
Lunch
Erwtjes met look en munt, salade. Een spinaziesoepje. Een beetje vanalles.
“It’s the womans’ time of the month” en dan eet ik toch graag een klein reepje extra dark chocolade, zeg maar.
Maar een douche en een kort voetbadje doen ook wonderen.
‘s Avonds geef ik les en eet ik wat groene linzen die nog in de koelkast liggen.
De rest van de dag vergeten foto’s te nemen!
Dinsdag 10 mei (dag 31)
Ontbijt: The Tricky Tuesday met watermeloen, selder, komkommer en spinazie
Wat verrassingssnacks voor de schoolgaande jeugd (en werkende mens ):
Lunch
In Brussel aan het werk. Slaatje mee in de superschattige salad shaker die ik kreeg van de oudste dochter. Met vorkje en potje voor dressing. De inhoud is een wedersamenstelling van de salade van gisteravond maar met meer linzen en bonen, het wordt een lange dag en ik heb (veel) goed vullende voeding nodig.
Tussendoor een appel en een peer
Diner
Soep van spliterwten en courgette. Goed vullend. Het regent, ik ben blij voor mijn pas gezaaid gras 🙂
Ik maak een stoofpotje van groene linzen, groene bonen, mungbonen en borlottibonen, zonnebloempitten, pijnboompitten en spicy kruiden. Daarmee vulde ik groene paprika’s. Erbij: courgette in reepjes gegrild met gedroogde oregano. Thaise rijst (had geen andere meer) met flink veel koriander en pistachenoten. Een salade van selder met bieslook. Rucola.
Maandag 9 mei (dag 30)
Een maand vandaag.
Ontbijt: The Pink Panther: zééér veel watermeloen (ja, dat mag), spinazie, komkommer. een heerlijke dorstlesser op deze zonnige ochtend. Deze Pink Panther is eigenlijk erg groen, de deugniet.
En blij met het flesje dat ik voor moederdag van mijn jongste kreeg 🙂
Lunch
Salade scoren bij Sony, twee huizen verder. Er ligt veel organic groen en als bonus: pitten en zaden, must be my lucky day!
En slasoep! De laatste 10 dagen zijn goed ingezet!
Ik ben de laatste dagen erg bezig met de vraag of ik niet volledig veganistisch zou gaan eten. Ik heb geen kaas gemist, eigenlijk (ik eet -at?- heel graag kaas) Een stukje brood wel. Ander fruit en groenten wel. Eieren en andere zuivel (buiten kaas, dus) zeggen me al lang niks meer.
Avond
Een soep van broccoli, groene selder en prei
Een ‘salade van allerlei en zo’. Ik vond groene coeur de boeuf tomaten dus ik dacht… 🙂
Rode salade, rucola, ijsbergsalade, ajuin, groene linzen, scheuten van radijs, rood zurkelkruid. De eerste kruiden uit mijn tuin, hier heb ik echt naar uitgekeken! 🙂
En je ziet ook tuinbonen met munt en look, héél lekker en fris
- Kook tuinboontjes gaar in een paar minuten
- Hak 4 tenen look fijn
- Hak munt fijn
- Meng afgekoelde tuinbonen met munt, look en olijfolie, zet een uurtje in de koelkast
- Smul!
Zondag 8 mei (dag 29)
(geen zin om aan de computer te zitten wegens feestdag en mooi weer, gebruik uw fantasie)
Ontbijt: kiwi’s
Lunch: we gaan voor de verjaardag van de oudste en moederdag eten in een Thais restaurant. Groene curry en sla, ah ja 🙂
Avond
BBQ bij mijn zus. Ik eet een beetje sla en komkommer. Ik voel me ongezellig. Mensen maken grapjes – So be it.
Hier toch één totaal inspirerende foto :p
Haha. Blijven lachen = de gouden regel van het circus.
Zaterdag 7 mei (dag 28)
Ik geef les vanochtend en ik heb geen honger dus eet niets. Ik heb zin in banaan, een gewone simpele banaan. En aardbeikes…
Lunch
Erg veel honger en een beetje moe – in de kop. Het is al 28 dagen, bijna een maand, het is lang. Het weegt vandaag een beetje, ik voel het. De inspiratie staat een beetje droog.
Ik eet netelsoep van gisteren en rijstwafels met hazelnoottahin. Dat is niet helemaal ideaal, maar ik kan er mijn hoofd niet om breken. Rijst mag dus biorijstwafels ook. Hazelnoten mogen dus deze tahini ook. Soms moet je het simpel houden en je grenzen aanvoelen. Dat is ook yoga. Vandaag is zo’n dag dat de ideeën niet echt vloeien zeg maar qua eten.
Maar wel ineens veel invallen gehad voor de tuinaanleg. Het verplaatst zich naar den hof, allez 🙂 Wahe Guru.
Vrijdag 6 mei (dag 25)
Ontbijt: heerlijke mix van brandnetel, jonge blaadjes van de paardenbloem en wilde spinazie. Fantastisch wakker worden!
Lunch
Eens kijken wat ik nog allemaal heb…
Ik heb eens gelezen dat je little gems kan grillen in de oven en waag het erop
Ik creeër er een schoteltje mee
Gegrilde groene asperges, kleine kers, rucola, rode sla, krulandijvie, gemalen zonnebloempitten en pistachenoten. Het valt me op dat hoe langer ik dit eetplan volg, hoe meer ideeën er voortdurend opborrelen. Je wordt héééééél inventief als je beperkter bent, en dat alleen al is genoeg redenen om dit eens te proberen. Wahe Guru!
Avond
De brandnetelsoep! Ze is goed gelukt en smaakt wat naar kervelsoep. De kinderen vinden ze ook heerlijk.
Ik deed had nog andere groentenoverschotten en die gingen er mee in: spinazie, stengels van broccoli, wat gewone sla, selder, courgette.
Geweldig dat dit gewoon langs mijn huis groeit! Goed wassen wel, heb de netels zeker 5 keer gewassen.
Volgende week nog eens doen.
Let wel dat je de jonge kopjes hebt van de netels, de oudere bladen hebben een bittere smaak en zijn gewoon ook niet zo fris van smaak.
Hier een mooie post over de voordelen van netels (Engels)
Donderdag 5 mei (dag 24)
Een prachtige ochtend en ik heb zin in soep 🙂 Broccolisoep!
In de loop van de middag pistachenoten. Ik heb veel energie! En het zonlicht helpt ook natuurlijk.
In de namiddag komt er bezoek met taart en ik eet twee kiwi’s en kruidenthee. Ik lust gelukkig niet graag taart, maar het is raar om daar met twee kiwi’s te zitten.
Avond
Ik maak een Indische curry met linzen, erwten, broccoli, boontjes, sluimererwten, véél koriander. Daarbij wat kruidenrijst wegens veel honger en ook balletjes van groene linzen en kokos. Die bleven niet heel goed plakken, moet eens iets anders proberen. Het lijkt niet groen maar is écht groen 🙂
Na het avondeten heerlijk avondwandelen op zoek naar jonge netels en blaadjes van de paardenbloem. De netels daar maak ik nog soep mee, de blaadjes gaan morgenvroeg de blender in – stay tuned
Woensdag 4 mei (dag 23)
Ontbijt. werk thuis vandaag dus The Wicked Wednesday, die bevat groene selder, twee rijpe peren en jonge spinazie. Lekker zoet. Ik maak ook Golden Milk, die wil ik straks opdrinken met wat honing. Voel dat ik zin heb in zoet. Ik kan me de smaak van zoet bijna niet meer herinneren 🙂
Lunch
Mungbonen, wat volle rijst en veel koriander, kort gewokt in wat kokosolie. Babyspinazie met limoendressing en 2/3e avocado. Daarna een chai thee met wat honing. Voelt goed!
‘s avonds heb ik niet veel honger, broccolisoep en gestoomde erwten
Later gemberthee met een iets te dikke schep honing. Sweet cravings are coming
Dinsdag 3 mei (dag 22)
Een hele dag op een bijeenkomst/event, nog vroeger op dan gewoonlijk: 4 u 15 🙂
Ontbijt: The Techorama Tuesday: kiwi, spinazie, komkommer. Zorg dat je kiwi goed zoet is, de mijne was dat niet :-/
Ik bereid me goed voor en neem vanalles mee om de dag door te komen, geen idee wat daar gaat te eten zijn. Nog wat smoothie, amandelen, een appel en een peer.
En dan staat daar een tarwegras persende sappenman op dat event!
Hij zegt dat het heel gezond en detox is en dat je er maar één van mag drinken per dag. Ik begrijp heel goed waarom, het smaakt echt niet goed… Maar ‘t is toch geluk hebben dat hier tegen te komen!
Lunch
Weer geluk: verschilldende buffetten maar niks wat ik eet…maar één ervan is ‘maak je eigen burger’, dus dat doe ik. maar zonder brood, vlees, kaas en saus. Dus eigenlijk gewoon salade in een hamburgerbakje, jaja…
Let op de zure augurken. Ik denk zeker dat daar wat suiker in zit, maar het smaakt geweldig af 🙂
Dinner
Ga uit eten met contacten van het werk. Gelukkig nodigde ik uit dus ik kies het restaurant en leg ze mijn eetplan uit. Dit is wat ik kreeg en ik was er héél blij mee: boontjes, spinazie, erwten, sluimererwten, groene linzen, rode ajuin. Had zelfs geen dressing nodig. Vooraf kreeg ik groene olijven en parmezaankoekjes. Het was moeilijk deze laatsten te weerstaan maar het is gelukt. Een lekkere verse muntthee om af te sluiten!
Maandag 2 mei (dag 21)
The Manic Monday – Ochtendmix met waterkers, komkommer, rijpe peer en spinazie
Lunch: ik ben op kantoor dus heb eten meegenomen
Dat is : volwaardige Basmatirijst gekookt met Kurkuma (want ik wil wat andere kleur zien…really), erwtjes, gewokte spinazie en pistachenoten. Uiterst lekker en een goeie crunch 🙂
Avond
Weer veel zin om te koken!! En veel honger dus ik maak eerst wat snackjes voor bij ‘het aperitief’ (een glas spuitwater, wild doen vandaag!)
Selderijsticks met snelle guacamole en appelpartjes die je kan dopen in tahini (sesampasta). Héél lekker. Deze top tip kreeg ik via http://kundaliniyogaschool.org/ waar op 1 mei een groeps-groen-dieet van 11 dagen is gestart. Het is goed om halfweg deze groene reis zelf wat ideeën op te doen. En een beetje aanmoediging te krijgen 🙂
Komkommerspirelli, ijsbergsalade, salade van appel en avocado met een dressing van limoen en koriander, een ‘stoofpotje’ van mungbonen, erwtjes, tuinbonen en munt. Druppels pesto van vorige week 🙂
Zondag 1 mei (dag 20)
Ontbijt: zo blij thuis te zijn en mijn eigen brouwsels te maken. Ik doe wat met wat er nog is: selder en kiwi. Rauwe gember erbij, water en chlorophyl in poeder. Zo’n rauwe schoonheid, ik doop deze badass de Zotte Zondag. Zééér werkzaam, zal ik maar zeggen. Niet noodzakelijk lekker. Maar een schone start na de Romeinse bacchanalen kan nu wel.
Lunch
Soep van de man van gisteren. Of beter: soep van gisteren, van de man :), pistachenootjes. We gaan naar de sauna. Doe dat zeker als je met het groen dieet bezig bent, het ondersteunt het ontgiftingsproces. Ik heb ook gewoon nood aan wat niksen voel ik.
In de loop van de namiddag…
Heb ik honger… Ik vraag aan de kok me een groene salade te maken en eet een groene salade in de stralende zon, Wahe Guru !
Terwijl ik wat lig te rusten bestelt man een portie groene olijven. Alles kan, als je focust én loslaat tegelijkertijd :p
‘s Avonds heb ik weer erge honger (zo’n salade is dus heel snel verteerd) en maak ik een potje van sojabonen, erwten, tuinbonen, groene bonen, broccoli en een schepje rijst -en veel zwarte peper. Ik voel dat mijn lichaam het nodig heeft en niets zo vervelend als ‘s nachts wakker worden van de honger
Zaterdag 30 april (dag 19)
Ontbijt: een hotelbuffet (ander hotel dan gisteren). Dat betekent goed kiezen. De salade en de komkommers zien er alvast heel vers uit en er liggen halve kiwi’tjes klaar om uit te lepelen. Zeer galant 🙂
Lunch: ik ben onderweg. Ook als je reist en dus niets van thuis kan meenemen (of je wil salade die 3 dagen in een Tupperware heeft gezeten) is het allemaal niet zo onmogelijk. Op het station van Rome Termini vind ik een smoothie bar waar ze op verzoek je eigen mix maken, en daar lag meer groen dan in de Amazone:
Ik koop nog een salade die het meest groen bevat:
Op de luchthaven een Gelateria, tiens, die hebben groen ijs:
Toch maar niet gedaan!
Avondeten
Thuis en mijn man maakte een groene preisoep met een tikje mosterd. Zeer lekker, probeer het eens!
Vrijdag 29 april (dag 18)
Ontbijt
Echt ik was vol goede moed toen ik het ontbijtbuffet naderde. Zelfs toen ik alle groene dingen opschepte. Maar de eerste hap salade: nee! Niet omdat ‘s ochtends salade eten vreemd is, maar het smaakte niet vers, oud, van gisteren of erger
Dus ik heb een banaan en kiwi gegeten. Het wordt een beetje spannend hier 🙂
Vind jij het er fris uitzien? Ik ook niet eigenlijk
Lunch
Een warm en koud buffet meet zeer veel keuze en gegrilde groenten zoals de Italianen dat kunnen dus ik klaag niet (geen foto, druk aan het babbelen, het moment was er niet naar, maar denk: gegrilde courgette, asperges, verschillende soorten salade, komkommer. En olijven hmmm groene olijven)
Avond
Dat was moeilijk…met z’n allen (+100 mensen) op restaurant waar een vast menu was. had op voorhand ‘vegan’ doorgegeven maar dat is voor Italianen hetzelfde als ‘vegetarian’ dus hier en daar kwam er een snuf kaas bij te pas. Het voelt voor mij niet goed en erg ‘not me’ om dan aan een volle tafel helemaal niet te eten, dus de millefeuille van aubergine en courgette heeft me goed gesmaakt, alsook de risotto primavera, die toch wel zeer groen was. De bende gaat nog op stap in Rome maar ik ga op tijd naar bed. We moeten het nu ook niet àl te bont maken :p
Moeilijk is niet onmogelijk.
Donderdag 28 april (dag 17)
Ontbijt: geen. Ik ben zeer vroeg op, korte nacht & en heb een vlucht te halen. Dochter naar school brengen, andere dochter vertrekt naar Parijs. Wat pistachenoten in de file, gezellig!
Vroege namiddag: ik dacht: daar is niets deftig te eten dus ik neem twee klaargemaakte smoothies mee. Luiwijvenkost als het ware, dus. En zéker niet bio. A la guerre comme à la guerre.
(het Magritteglaasje ernaast -zie je de groene letters? – zegt dat het allemaal surrealistisch aan het worden is: detoxen en zuiveren uit een fles, mmhja…)
Mijn eigen brouwsels zijn beter! Het is een noodoplossing & we moeten niet flauw doen: goed ‘voor efkes’.
Op de luchthaven blijft m’n vlucht gecancelled dus ik telefoneer, probeer een andere vlucht te krijgen en zie een sapbar! Ze hebben groen!
Beetje waterig. jammer. Helixir, gooi meer groen in uw dure mengsels!
Lunch
Ga naar huis. Daar fix ik nog een meeneembakje met roze en groene linzen, quinoa (mag eigenlijk niet) en sugar snaps. Voor straks, op de nieuwe vlucht. Hopelijk.
Ik vind een rustig plekje en ook misosoep op de luchthaven. Die was te koud maar het plaatje zag er wel fotogeniek uit :
Avond
Het is gelukt, in Rome aankomen bedoel ik. Ik kreeg nog onverwachts een upgrade naar Business Class en daar hoort blijkbaar een slaatje bij. Dat heb ik als avondmaal gegeten. Het was toch een beetje groen, ‘t is linzendag precies. Maar het is dus letterlijk een Vluchtsalade hahaha
Woensdag 27 april (dag 16)
Ontbijt: The Crazy Cress -waterkerssmoothie: twee handenvol waterkers, komkommer, spinazie en honingmeloen. Waterkers is tha shit, echt: een mineralen- en vitaminebom met een zeer hoge voedingswaarde. Om je even een idee te geven van alle voedingsstoffen die in dat kleine plantje zitten, even een opsomming:
- Mangaan
- Jodium
- Magnesium
- Zink
- Fosfor
- IJzer
- Kalium
- Calcium
- Foliumzuur
- Vitamine K
- Vitamine E
- Vitamine C
- Vitamine B6
- Vitamine B1
- Vitamine A
Waterkers heeft een anticarcinogene werking, wat betekent dat het de vorming van kankercellen tegen gaat. De ontgiftende functie van de lever is daar mee de oorzaak van. Verder bevordert waterkers apoptose, de plotselinge dood van kankercellen. Een extra geneeskracht die wetenschappelijk is onderzocht is de antitumorwerking van waterkers. Wanneer in het lichaam tumors hebben gevormd, remt waterkers de verdere groei aanzienlijk. Vooral baarmoederhalskanker, prostaatkanker, longkanker en leukemie worden door deze in het wild voorkomende groente bestreden.
Je kan het makkelijk zelf kweken!
Middag
Een event op het werk, de dochter gaat mee. Ik koop een slaatje maar heb geen tijd om het op te eten! En ook geen honger, zo leuk is het 🙂
Avond
Ik geef les. Bijzonder weinig honger, twee groene appels en een groene soep
Dinsdag 26 april (dag 15)
Ontbijt: Thunder Tuesday: cresson, veldsla, twee kiwi’s, spinazie. Zéér groen, kijk maar:
In de loop van de ochtend: groene druifjes
Lunch: op het werk: een groene salade van gewone sla, veldsla, rucola, waterkers en scheutjes, dressing van limoen en olijfolie, veel zwarte peper. Apart erbij: prinsessenbonen.
Tussendoor: een zakje zonnebloempitten en rozijntjes.
Avond: een bord met groene linzen, rode (!) bonen met komijn, een groene-salade-met-vanalles. Overschot van ertwensoep uit diepvriezer. Busy day. Mild zijn 🙂
Maandag 25 april (dag 14)
Twee weken, jihaa!
Ontbijt: The Sneaky Snake Smoothie: vele soorten groen, twee handenvol munt en wat ananas. Daar had ik echt zooo’n zin in en hij was echt nog flink groen aan de buitenkant! Maar het is dus sneaky, niet doen 🙂
Lunch: een dag vol vergaderingen dus een groene smoothie meegenomen, een groene salade en een handje pistachenoten.
Tussendoor: twee peren. Ik heb veel honger vandaag
Diner: groene boontjes gestoofd met een uitje, veldsla met dressing, komkommer met munt. Vergeten een foto te nemen, dus laat je fantasie de vrije loop!
Zondag 24 april (dag 13)
Ontbijt Fields of Glory: veldsla, tuinkers, groene appel, spinazie
Lunch
Soep van courgette, kervel, prei. Courgette maakt je soep goed ‘dikkig’, als je dunne watersoepen wil vermijden zoals ik :). Mixen & drinken.
‘Hoorn des overvloeds- salade’
Rucola, groene salade, ijsbergsalade, broccoli (van gisteren), geroosterde asperges, rode ui, komkommer, met een dressing van citroen, hazelnootolie, tikje honing. De kinderen vonden het ook heerlijk.
Zaterdag 23 april (dag 12)
Ontbijt: De aprilse Gril: vier kiwi’s, wat water en blenden!
Lunch
“Wat heb ik nog in huis” spelen en creatief zijn.
Rode wilde rijst, wat opgebakken in kokosolie met komijn, kurkuma en chilipepers, krulsla, gestoomde broccoli, gewokte groene selder met spinazie en look, puree van mungbonen met munt, avocado en jonge spinazie. Do try this at home.
Diner
Ik heb de spiraalslijper van m’n zusje geleend. Courgette’pasta’ met een pesto van geroosterde pijnboompitten, massa’s basilicum, vijf dikke tenen look, peper. Echt een smaakbom!
Zo simpel is het:
Snij courgette met de spiraalslijper (kost ong 20 euro) en blancheer 3 min in kokend water
Blend basilicum, look en geroosterde pijnboompitten met wat goede olijfolie en peper in de keukenrobot of blender met scherpe messen:
Je kan de pesto een paar dagen in de koelkast bewaren en eventueel door een dressing of soepje doen voor extra pit.
Mijn kookhoek begint op een restaurantkeuken te lijken (en ja, die ananas links roept me al dàgen!)
Vrijdag 22 april (dag 11)
Ontbijt: The Hulk: spinazie, groene selder, peer-smoothie
Lunch courgettesoep en een salade van avocado, komkommer, witte (groene 🙂 ) druiven, wat walnoten, rode ui. Heel lekker.
Diner
Vrijdag is ‘minimale kookdag’ (de reden is duidelijk).
Mijn man brengt een vegan glutenvrij spinazietaartje mee! Even pimpen en klaar, allez nu! Goddelijk!
Donderdag 21 april (dag 10)
Ontbijt : twee peren.
Lunch: ik ben vergeten voor te bereiden vanmorgen (lees: in a rush) dus een kervelsoep, een bakje noten, een kommetje druiven en een peer
Avond: Mungbonen, wilde rijst, gegrilde asperges en een groene salade met pijnboompitten.
Was lekker, maar het eten ligt een beetje op mijn maag. Prince is dood en ik was toch wel echt een fan.
Dearly beloved, we have gathered here today
To get through this thing called life
Electric word life it means forever and that’s a mighty long time
But I’m here to tell you there’s something else
The afterworld, a world of never ending happiness
You can always see the sun, day or night
(and he was vegan, just sayin’)
Woensdag 19 april (dag 9)
Ontbijt: The Green Goddess: groene druiven, Romeinse sla, spinazie, kleine kers.
Lunch: Tagliatelle van komkommer met scheutjes en kleine kers
Gestoofde hele prei uit de oven. Was een paar hele preien en snij voetjes en teveel aan groen eraf (kan je soep mee maken!). Maak een zuivere bouillon van groenten (ik gebruik Herbamare, niet 100% ideaal maar Sat Nam). Zet de preien in ovenschaal, overgiet met de bouillon en peper. Kijk welke kruiden je nog hebt en voeg toe. Zet 40 min in oven (hetelucht of 4D hetelucht) en laat garen. Draai de preien halfweg eens om. Eet de prei op. Hou de kruidenbouillon voor een andere bereiding, een druk moment of drink meteen op 🙂
Avond
Vroeg eten want geef les. Gegrilde groene paprika met een crème van groene asperges en (in de oven) geroosterde look en cashewnoten. Zeer speciaal 🙂
Dinsdag 18 april (dag 8)
Ontbijt: The Heart Opener, met krulsla, veel waterkers en groene appel, beetje spinazie. Yum
Lunch: hele dag in Brussel, dus even preppen.
Overschot van het noedelding gisteren, maar nu als salade (ik gooi niet graag eten weg, en smaakt ook goed koud). Neem wat druiven mee en een notenmengeling met zonnebloempitten (Carrefour). Er zit precies ook wat gedroogd niet-groen fruit tussen :p
‘s avonds gingen we eten in het gezellige Spijshuis Dieu, waar de lieve mensen een bord maakten met een groene salademengeling en gegrilde groenten met hummus. Yeaaay!
Maandag 18 april (dag 7)
Ontbijt: The Green Machine van waterkers, peer en allerlei salade + rucola die nog in de koelkast lag, scheut citroen. Tha Bomb…ah ja, ‘t is maandag!
Lunch: Niet veel tijd gehad om vanalles voor te bereiden dus ik eet een groene soep, twee kiwi’s en gekruide rijstwafels die naar chips smaken (ik denk niet geheel vrij van allerlei stoffen), so be it.
Dinner: gewokte groene groenten, gewokte paksoi (Chinese kool) met sesam en knoflook, wat rijsnoedels, verse koriander en pijpajuin. Dat was lekker, had echt zin in Oosters.
Zondag 17 april (dag 6)
Ontbijt: The Bowel Bliss 🙂 smoothie van waterkers, selder, gember en kiwi. Pittig, een Kärcher voor de ingewanden
Lunch: we gaan de Bloesemtocht in Linter wandelen. Beetje voorbereiden:
Groene meloen, walnoten, een groene salade, avocado met preischeuten en een limoendressing, twee peren. Voor onderweg. Er is aansluitend aan de wandeling een BBQ maar weet niet wat er op de grill gaat liggen. Better be safe than sorry in dit geval.
Maken ook al de waterkerssoep voor vanavond als de benen moe zijn:
(update) …en dan bleek daar een foodtruck met raw food te staan en vegan kervelsoep! Dat is lucky zijn
Ge ziet dat ik blij ben met de warme soep na een wandeling van wind, hagel, beetje zon, felle zon & regen. Viva April!
‘s avonds probeerde ik nog artisjokken te bereiden (dat was de eerste keer). Ik vond het niet lekker, zo zelfbereid. (Note to self: zoek een Italiaan die het kan)
‘s avonds de waterkerssoep en wat groene mungbonen met munt, chili en koriander.
Zaterdag 16 april (dag 5)
Ontbijt: een appel. Da’s niet veel, maar ga yogalesgeven.
Lunch: groene linzen met groene tuinboontjes. Wat kikkererwten voor de extra proteïnen.Verse koriander voor de touch. heb niet meer zoveel in huis.
Dinner: moeilijk! Naar een feest waar ik niets kan beïnvloeden. Voorgerecht allerlei dode vis, maar gelukkig met een hoop salade en appel. Ik heb geluk: hoofdgerecht met groene asperges. Vraag aan iedereen zijn asperges 🙂 Gelukkig lust ik niet graag dessert! Wel de aardbeien opgegeten, die zagen precies nog groen aan de rand 😀
Vrijdag 15 april (dag 4)
Ontbijt
Twee peren, had niet veel honger
om 10 u wel honger: pistachenoten (heerlijk, dat pellen)
Lunch
Ik had een groen slaatje bij én geluk: spinaziesoep op het werk vandaag 🙂
Avond: pesto zonder kaas met rijstwafel. ‘t is vrijdagavond en boy geen zin in complexe dingen.
Donderdag 14 april (dag 3)
Ontbijt
Nature’s Call – Smoothie van 3 kiwi’s, komkommer, spinazie, wat moringapoeder
Lunch
Een avocado-appelsalade (recept hier). Zo ziet het eruit in mijn lunchbox. Ik gooide er nog wat verse munt op
Dinner
Spruiten in de oven met appel en uitjes (spruiten schoonmaken, in ovenschaal, gesnipperde uitjes en groene appel erbij, licht olijfolie, op 180 gr 30 min oven in, regelmatig omscheppen). Een beetje bruine rijst wegens veel honger
Woensdag 13 april (dag 2)
Ontbijt
Smoothie van boerenkool, spinazie, komkommer en appel. Beetje gember erbij
Lunch
Soep van gisteren (prei) / Sugarsnaps met look en munt /Groene salade met wat pistachenoten
Chips van boerenkool (oven voorverwarmen op 180, boerenkool op plaat, beetje olijfolie erover, husselen, laat 20 min bakken op 180, laat afkoelen, strooi er een weinig zeezout over en lijnzaad of gemalen pompoenpitten). Heerlijk, ook volgens de kinderen.
Diner
Ik geef les vanavond dus ik hou het heel licht. Yoga met een volle maag = bad idea.
Soep van spinazie en gegrilde courgettesticks (de oven in met oregano en basilicum)
Na de les wat druiven.
!Tip Een goede ondersteunende kriya bij het Groene Dieet is de Kundalini Yoga Kriya for detoxification. Een goede les met Sat Dharam Kaur en Sat Kaur om thuis mee te volgen vind je hier
Dinsdag 12 april (dag 1)
Ontbijt
The Farmer’s Fix: Groene smoothie met peer, appel, kiwi, spinazie, selder, veldsla
(dat had ik beter niet gedaan en dank je Japjeet om me erop te wijzen: slechts één vrucht mengen met groenten, anders wordt het te zwaar voor de vertering)
Als lunch gegrilde courgettes en gestoomde broccoli en salade van rauwe groene kool met spinazie, avocado en een dressing van citroen, olijfolie en munt
Tussendoor een appel, olijven, de overschot van groene smoothie
Avondeten: preisoep (mmm – ajuin, prei, groentebouillon zonder zetmeel), een groene salade met wat walnoten en olijven, gestoomde sojabonen, erwten en groene bonen. Meloen. (doe je beter niet, fruit vlak na het eten. Maar ik had de meloen ongeveer 2 u later)
Voor het slapengaan: Chai thee met kaneel en een koffielepel rauwe honing
nderd