blog

Start – en de druk zal afnemen

September

nieuwe tassen

verse klassen

het vakantiebruin al weg

Een nieuwe start natuurlijk, zoals elk jaar. De belofte van de verandering. Scherper dan één januari, meer tastbaar, meer zichtbaar van het ene seizoen naar het andere. Meer herschikking, meer frictie.

Vooral 1 september doet me denken aan de derde sutra voor het Aquariustijdperk:

“Wanneer het tijd is, start en de druk zal afnemen”

Een sutra is een aforisme (zie ook de Kama Sutra), een spiritueel concept, in één kernachtige zin uitgelegd (alle sutra’s voor het Aquariustijdperk vind je hier).

De derde sutra zegt: we kunnen ons niet veroorloven om onze kracht weg te geven aan iemand anders, of iemand het werk te laten doen voor ons; de oude manieren werken niet meer. We moeten de stap zetten naar wie we zijn, onze verantwoordelijkheid opeisen en uit het slachtofferbewustzijn stappen. De snelste manier om dit te doen is door actie te ondernemen.

Soms word je in je leven geduwd naar een verandering. Omdat je zelf groeit. Omdat je Zelf groeit. Of omdat je gedwongen word afscheid te nemen van iets waaraan je zo gehecht bent.

Als je echt diep naar binnen kijkt, weet je vaak wel welke veranderingen er moeten gebeuren. Er is geen ontkomen aan…je kan dit proces heel lang uitstellen, maar daar doe je jezelf geen plezier mee. Je kan gaan piekeren en ‘wat als’-scenario’s bedenken. Je kan erbij gaan zitten, lijden en verlamd raken. De verandering die zich opdringt negeren. Blijven ontkennen. Je wordt als een hond die achter zijn staart aanzit.

Deze derde sutra appelleert aan je eigen grootsheid en gratie. Het nodigt uit om uit de ontkenning van je situatie te stappen -uit elke ontkenning eigenlijk- en je eigen kwaliteiten niet langer te bagatelliseren. Het vraagt je om duidelijkheid te creeëren en je uit te spreiden in alles wat je bent. Het roept op tot het staken van uitstelgedrag.

Ken je dat gevoel dat je ergens tegen opziet, iets maar blijft uitstellen en wanneer je er eenmaal aan begint het allemaal zo goed voelt dat je je afvraagt ” Waarom heb ik niet eerder…?”

Je hoeft geen klaar, helder & glossy levensplan te hebben. Eén stap zetten in de juiste richting is genoeg. Jouw eigen ‘1 september’.

Kom, laat ons dat gewicht afschudden.

Start, en de druk zal afnemen.

sutra

About the Author

Sigrid

Sigrid is psycholoog en yogaleraar. Zij is certified Kundalini Yoga, Slow Yoga, Restorative Yoga en Traumasensitieve Yoga Teacher en gek op het buitenleven.

Vind je misschien ook leuk

Geef een reactie