blog

Eerste hulp bij oktoberdagen (en alle andere)

Het seizoen is gewisseld, het is nu onmiskenbaar herfst.
De verschuiving van seizoenen zorgt voor een verschuiving in ons tempo en snelheid, het is een moment om anders te schakelen, om naar binnen te gaan.
Maar de herfst is soms ook een moeilijke overgang: minder daglicht, kouder, meer slaapbehoefte, anders eten, een moe gevoel, een opgejaagdheid. Yoga kan helpen bij de overgang naar een nieuw seizoen.
Tijdens de les geef ik studenten vaak een oefening mee om in hun ‘toolbox’ te steken, de ‘valies vol advies’. In de les neem je geen nota’s, dus ik bundel deze maand een aantal van deze eenvoudige technieken voor elke dag.

Het is een overdreven cliché-dag: zo kan je eruit nemen wat je nodig hebt.

Opstaan

Het is nu nog donker als je opstaat en je hebt behoefte aan goed wakker worden en de energie te laten stromen – zonder koffie, suiker en het nieuws van de dag. Gefocusd, vol energie en toch kalm.
De morning series is ideaal om te doen direct als je wakker bent. Aangeraden wordt om deze korte reeks te doen terwijl je nog in bed ligt, maar je kan hem ook doen naast je bed en voor of na de (koude) douche.

File

Ik hoop dat je niet vaak in de file moet staan! Maar als het toch gebeurt: élke file en elke verkeershindernis is een kans om mantra’s te zingen! Ik was vroeger soms een dolgedraaide heks als ik op het werk aankwam, dat was voor ik mantra’s chantte – en dit klinkt melig, ik weet het.
Waarom zingen? Als je zingt ben je meer in contact met je ziel, het is genezend, we zijn gemaakt om te zingen! De mantra’s zijn ook ontworpen om je een positief en vredevol gevoel te geven.
En…je geeft je goeie vibes ook door! Word je zelf ook niet vrolijk van iemand in de auto naast je te zien zingen?
Waar je juice te halen?
Ik deel een Kundalini Yoga speellijst op Spotify maar er is ook veel te vinden op Spirit Voyage.

Op het werk

Of je nu buitenshuis werkt of niet, soms zijn er momenten waarop behoefte hebt aan een ‘reset’, een frisse herstart.
Dan is het goed om ‘alternate nostril breathing’ te doen of Nadi Sodhan.
Zo doe je dat

 • Zit mooi rechtop met een rechte rug en nek, kin lichtjes ingetrokken in neck lock (jalandar bandh)
 • Laat je linkerhand rusten op je linkerknie
 • Duw met de duim van je rechterhand je rechterneusgat dicht en adem lang en diep in door je linkerneusgat

linkerneusgat

 • Hou je adem kort vast en laat je duim los en sluit tegelijkertijd met de pink van je rechterhand je linker neusgat af

alternerend

 • Adem langzaam en diep uit met je rechterneusgat
 • Wissel zo verder af gedurende 3-11 minuten
 • Zorg dat je rechtop blijft zitten en je nek en ruggengraat recht blijven
 • Om te eindigen, breng je rechterhand naar je rechterknie en voel even na

Heksenketel?

Geen paniek, kies uit je valies.

Heb je behoefte aan kalmte en rust, bijvoorbeeld na een vergadering met veel beroering, doe dan linkerneusgatademhaling of left nostril breathing:

 • Laat je linkerhand rusten op je linkerknie
 • Hou met de duim van je rechterhand je rechterneusgat dicht en adem lang en diep in en uit, enkel door je linkerneusgat

linkerneusgat

 • Doe dit gedurende 3-11 minuten
 • Zorg dat je rechtop blijft zitten en je nek en ruggengraat recht blijven
 • Om te eindigen, breng je rechterhand naar je rechterknie en voel even na

Linkerneusgat-ademhaling activeert het Ida- zenuwuiteinde en wordt geassocieerd met de maanenergie: veranderlijk, vrouwelijk, verkoelend. De werking is kalmerend en bloeddrukverlagend. De yin-energie.

Heb je juist behoefte aan energie, voel je je loom en traag? Dan biedt rechterneusgatademhaling hulp:

 • Laat je rechterhand rusten op je rechterknie
 • Hou met de duim van je linkerhand je linkerneusgat dicht en adem lang en diep in en uit, enkel door je rechterneusgat

rechterneusgat

 • Doe dit gedurende 3-11 minuten
 • Zorg dat je rechtop blijft zitten en je nek en ruggengraat recht blijven
 • Om te eindigen, breng uiteindelijk je linkerhand naar je linkerknie en voel even na

Rechterneusgat ademhaling activeert het Pingala- zenuwuiteinde en wordt geassocieerd met de zonne-energie: constant, mannelijk, warm. De werking is opwekkend en bloeddrukverhogend. De yang-energie.

Lunchen

Het middageten: eet niet teveel, niet te zwaar en eet geen fruit vlak na je lunch, wacht tenminste 3 uur.
Ga na je eten naar buiten, zelfs al is het koud. Daglicht doet écht wonderen: loomheid verdwijnt en wandelen helpt erg goed tegen depressie. Je slaapt beter, je stimuleert de werking van je darmen en het versterkt je immuunsysteem. Zeker buiten komen als je de neiging hebt depressief te worden in het winterseizoen als de dagen korter worden.
Na de buitenlucht kan je nog 3 minuten right nostril breathing doen om energie te hebben voor de rest van de dag.

Boodschappen

Lap! De rij die jij uitkoos in de supermarkt heeft een jobstudent en is de traagste rij. Wat een kans om even tot jezelf te komen. Sluit je ogen en focus op je wenkbrauwpunt (derde oog), als je dit vaker doet ga je merken dat zo’n moment eigenlijk een geschenk is om tot rust te komen. Je ontspant meteen en dat voel je ook: de pijnappelklier scheidt serotonine af, het gelukshormoon. Adem rustig en blijf focussen. Weg lange rij, het is al jouw beurt.

Werkt ook in wachtzalen, luchthavens en treinen. Werkt niet in de file 🙂 -gevaarlijk.

Voor je thuiskomt

Ik heb er een gewoonte van gemaakt: voor ik thuiskom mediteer ik drie minuten in mijn auto. Ik ben een ander mens als ik thuis aankom. Rustiger. Ik kan de lieve lawine van behoeften van mijn kinderen veel beter opvangen.
Ik heb een speciaal mediteerplaatsje als ik vanuit Brussel kom (aan de Spar in Beauvechain) en eentje als ik vanuit andere richting kom (de parking aan Meldert bushalte). Ik parkeer me, sluit mijn ogen en mediteer. Misschien heb je me zo al zien zitten, nu weet je waarom.
Dit zijn goede, korte meditaties die je makkelijk zittend in een auto kan doen. Zit mooi rechtop (misschien moet je je stoel even verzetten), maak je rug lang en hou je kin lichtjes ingetrokken in neck lock. Ontspan je schouders.

Bij het koken

Kook met liefde. Kook met aandacht. Het ‘steekt niet op 10 minuten’. Eten dat je met liefde kookt smaakt beter en is gezegend met jouw bewustzijn. Je ‘voedt’ werkelijk je naasten en jezelf met de sfeer waarin je het eten maakte. Aan tafel: eet traag, kauw goed, drink pas een halfuur na je eten.
Heb je de neiging om te over-eten? Je kan er iets aan doen met pranayama (ademhalingsoefeningen). Lees er hier meer over

Voor het slapengaan

Gun jezelf een vast avondritueel. Een meditatie, een warme (geen hete) douche, een moment misschien om in je dagboek te schrijven waar je dankbaar voor bent vandaag. Om beter te kunnen slapen spoel je je voeten af met koud water voor het slapengaan. Ja, koud! Je kan lavendelolie druppelen op je polsen en kussen en er even aan sniffen, lavendel is rustgevend. Tot slot, drink een glas water vlak voor je indut.
Slaap moet diep en herstellend zijn. De Shabad Kriya is een goede meditatie voor het slapengaan.

Wil je graag een verdieping van Kundalini-yogatechnieken om te ont-stressen en te leren ontspannen? Dan is een eendaagse workshop of de speciale retreat rond stress en burnout van 9-11 december misschien iets voor jou. Beiden in Pellenberg, bij Leuven.

Ik wens je een mooie oktobermaand.
Sat Nam.
And tonight the heavy earth is falling
away from all other stars in the loneliness.

We’re all falling. This hand here is falling.
And look at the other one. It’s in them all.

And yet there is someone, whose hands
infinitely calm, holding up all this falling.
(Rainer Maria Rilke)

Met veel dank aan mijn lieve dochter Hanna voor de foto’s

About the Author

Sigrid

Sigrid is psycholoog en yogaleraar. Zij is certified Kundalini Yoga, Slow Yoga, Restorative Yoga en Traumasensitieve Yoga Teacher en gek op het buitenleven.

Vind je misschien ook leuk

1 Comment

 1. […] in deze meditatie , maar ook Sitali Pranayama en Lion’s breath zijn ontgiftend. Hier meer over deze […]

Geef een reactie