blog

Mediteren = liquideren

Dus jij dacht:

“Ik ga een yogastijl volgen met meditatie. Want het lijkt me super om even aan niks te moeten denken. Zo bevrijdend om die gedachten op commando stop te kunnen zetten. Ik denk veel te veel. Ik ga dat leren. Ik ga dat kunnen. Come on, inner peace!”

Dus ga je naar een yogales. Het fysieke stuk is afgelopen en je voelt je best wel lekker, je voelt dat je in je lichaam zit, heerlijk, je voelt je lijf, dat was lang geleden, getrouwd of niet, hehe.
De leraar legt de meditatie uit. Dat kan je wel. Vrij eenvoudig.
9 u 15’
Focus op een punt tussen de wenkbrouwen. De ademhaling. De handhouding.
9 u 15’ 26 ‘’
Mijn been doet al pijn. Een beetje, in de knieholte. Hela, mijn heup ook, precies. En daar links boven de billen. Dat is daar stijf! Mag ik van houding veranderen?
9 u 15’ 28”
Hoe lang zijn we bezig? Wanneer zijn we begonnen? Ai shit niet op de klok gekeken. Ah nee geen klok hier. Nu weet ik niet hoe lang dat hier duurt. Shit ik moet morgen die email versturen of het loopt goed mis volgende week check niet vergeten check dat project loopt al voor geen meter
9 u 16’ 06”
Oei. Terug naar de focus zij naast me ademt wel zwaar er zijn zeker mensen ziek mijn oma is ook ziek ik hoop dat ze beter wordt heb ik haar verwaarloosd ? ken ik mijn prioriteiten weer niet allez zenne terug naar het derde oog ik mis haar.
9 u 16’ 21”
Ademen ja blijven ademen oh zeg ik zie haar graag armen in 30 graden houden ik ga haar morgen bellen of bezoeken nee bellen ik heb geen tijd morgen hopla wanneer heb ik wel eens tijd eigenlijk
9 u 19’ 01”
Duurt wel lang amaai gaan wij op tijd stoppen oei de voetbal van Maxke is gedaan om 10 uur ik moet mij nog haasten dat kon Erik nu toch ook eens gedaan hebben he zeg in plaats van te gaan fitnessen weeral ik moet dat altijd doen maar allez nu word ik hier nog kwaad ook rustig blijven rustig blijven ademhaling derde oog armen in 30 graden wat is ook 30 graden eigenlijk ? iedereen zit hier zen en ik word boos typisch zenne     ! ! !      zucht…. !

Het gaat nog een kleine 11 minuten zo door en alles passeert de revue: kinderen, man, werk, hobbies, haaruitgroei, een discussie van 3 weken geleden, de familie, de vakantie die moet voorbereid worden…en dan opnieuw vanalles, willekeurig bijna. Alsof je een schietschijf bent. Je vraagt je af of je het nog eens zou proberen, of het wel zin heeft, of je iets verkeerd doet.

Je doet niks verkeerd. Meditatie is een proces. Als je in meditatie gaat, zullen er onmiddellijk allerlei gedachten naar je toekomen, gedachten die je niet altijd wil aanraken, wil zien, de X rated-gedachten, de lelijke en boze gedachten …al die gedachten.
Deze gedachten gewoon laten passeren, dat is meditatie. Ze laten voorbijkomen zodat ze zich niet in je onderbewuste gaan nestelen en het zich daar gezellig maken, dat is meditatie. Ze aanschouwen zodat ze je niet meer lastig vallen, dat is meditatie. Afleiding is de regel, gewoon teruggaan naar de adem, de mantra, wat dan ook: dat is de kunst.

Het is het schoonmaken van de mind, het liquideren van de brol, en hoe vaker je poetst, hoe minder dagelijks onderhoud je hebt. Je zal merken dat als je vaker mediteert, er minder van deze rauwe gedachten in je opkomen, de tijdspanne waarin de mind vol genoegen dingen op je afvuurt korter wordt en de ruimte tussen de gedachten steeds groter wordt. De mind krijgt steeds minder speelruimte, wordt als het ware uitgehongerd. “Wat moet ik nu gaan lanceren, ze heeft alles al gezien en ze gaat nergens in mee”, dat idee.

En als je mind dan stil is, dat is… mooi, goed, gelukzalig, hoe kort ook. Dat transformeert en opent nieuwe deuren.

Je kan dat leren. Je kan dat kunnen.
Maar het is een proces: mediteren is simpel, maar niet altijd eenvoudig

Sat Naam
Wil je leren mediteren? Dat kan, kijk hier.

About the Author

Sigrid

Sigrid is psycholoog en yogaleraar. Zij is certified Kundalini Yoga, Slow Yoga, Restorative Yoga en Traumasensitieve Yoga Teacher en gek op het buitenleven.

Vind je misschien ook leuk

5 Comments

  1. Heerlijke tekst en zooooo herkenbaar!

  2. Ik heb soms de neiging om tijdens een meditatie te bewegen met mijn voeten of benen. Misschien uit ongeduld misschien gewoon een teveel aan energie. Is dat ook oké of moet je echt helemaal stil blijven zitten?

    1. Sat Naam Charlotte, dat is heel normaal. Wees je er bewust van, en probeer dan terug stil te zitten :). het is soms de mind die per se de controle wil en dus maar het lichaam gaat bewegen

  3. […] Meditatie In meditatie maak je het onderbewuste leeg, en daar bevindt zich alles wat zich in de dag(en) opstapelt en de baas gaat spelen. Mijn teacher illustreerde dat onlangs heel mooi in een retreat: we woelen de boel om en spoelen dan schoon. Een beetje zoals in de tuin werken. Een beetje zoals een wasmachine die ronddraait en zo het vuil losweekt. Mediteer vaker, of kies een meditatie die je 40 dagen doet.  Lees hier meer […]

Geef een reactie