blog

Doe de Grote Kuis

Elk jaar sta ik als een klein mensje te kijken naar het wonder van de lente: hoe de natuur zichzelf vernieuwt, zonder moeite, nonchalant, achteloos bijna, maar grandioos. Het cyclisch wonder beneemt me soms de adem: dat eerste geel van forsythia, de zachtroze knoppen van magnolia en het wilde schieten van de paardenbloem. Hoe ouder ik word, hoe intenser de beleving, lijkt het en ik denk dat dat de bedoeling is, dat wij aandachtiger worden als de dood een beetje dichterbij komt.

Anyway. Ik krijg dan altijd goesting om op te ruimen, de Grote Kuis te doen…ooh, zo fifties, zo retro! Ik weet van mijn grootmoeder dat De Kuis een grote en belangrijke zaak was waar je als vrouw al in januari mee begon, vlak na driekoningen. Natuurlijk, de huizen werden toen verwarmd met kolen, er was weinig verluchting, geen centrale verwarming dus er was echt nood aan goed poetsen en schrobben en eindelijk konden ook alle ramen eens goed open! Lucht! Leven! Licht!

Prana.

Alle tradities erkennen de lente als een moment van zuivering, wedergeboorte en groei en ook als yogi’s zijn we ons bewust van de natuurlijke kalender waarin de lente een grote rol speelt. Er zijn talloze fantastische manieren om Grote Kuis te doen, om de boel eens binnenste buiten te keren en zo aandachtig kijken wat niet meer zinvol is, te zuiveren en laten gaan, plaats te maken voor nieuwe dingen. We slaan zo vaak veel meer op dan we kunnen verwerken, waardoor we naar beneden getrokken worden en ons soms ‘zwaar’ voelen.

Eet fris
Het Groene Dieet… Kundalini Yogi’s beginnen erover zodra de krokussen hun kop opsteken. Ik ben echt fan want deed het eens 40 dagen en kreeg er zoveel van terug dat ik verstomd stond. Het groene dieet is niet bedoeld om af te vallen of om hashtag bikiniready te zijn (duh). Wel om helder te worden, klaar te zien, je te zuiveren en lichter te maken. Maar ook om heel bewust naar je eigen obstakels en onbewuste mechanismen te kijken, om met wijdopen ogen door het soms troebele water te gaan.
Vanaf 24 april tot 4 mei -11 dagen- kan je mee Het Groene Dieet volgen in een supportgroep op Facebook. Maar je kan ook 3 dagen, 4 dagen of een week mee volgen.

Lees hier meer over het groene dieet en wat het voor je kan doen.

(twee van de drie tieners in huis hebben gezegd terug mee te doen!)

Yoga, natuurlijk!

Nu is het ideale moment om yoga te doen doen die ontgift en losmaakt: Kundalini Yoga kriya’s, natuurlijk, maar ook alle vuurademhaling is ontgiftend en zuiverend.

Goede, zuiverende pranayama vind je in deze meditatie , maar ook Sitali Pranayama en Lion’s breath zijn ontgiftend. Hier meer over deze ademhalingstechnieken.

Neem koude douches

Wie ermee begint, is voor altijd verkocht – zo fantastisch is koud douchen in de ochtend. Echt met de lente verbonden omdat het nu draaglijker is voor beginners om ermee te starten: in de winter is het water namelijk ijskoud en is het donker als je doucht.

Hier lees je er alles over …gewoon eens proberen!

Mediteer
In meditatie maak je het onderbewuste leeg, en daar bevindt zich alles wat zich in de dag(en) opstapelt en de baas gaat spelen. Mijn teacher illustreerde dat onlangs heel mooi in een retreat: we woelen de boel om en spoelen dan schoon. Een beetje zoals in de tuin werken of zoals een wasmachine die ronddraait en zo het vuil losweekt. Mediteer vaker, of kies een meditatie die je 40 dagen doet.  Lees hier meer

Geef weg

Ik ben nog steeds in “Het Jaar Nul

Sinds januari 2016 heb ik geen nieuwe kleren, schoenen of tassen gekocht. Het begon als een experiment en ik zit er nog steeds in. Er is nog zoveel! Dus: duik je kast(en) in en bekijk wat je niet meer draagt. Trek elk stuk aan en voel, hoe voelt dit kledingstuk? Past het nog bij je, vind je het nog mooi? Geef weg wat je niet meer draagt en gooi geen goede spullen weg, geef gewoon. Een heel mooie oefening in belangeloos geven en onthechten.

Vuile pollen, helder hoofd

In een recent experiment aan de universiteit van Princeton werd ontdekt dat rommel in huis ongelooflijk veel energie en compute power van je brein vraagt. Hierdoor is je focus sneller weg en kost het je extra moeite om aandachtig te zijn bij belangrijke dingen, want je hersenen worden een stuk sneller moe. Poetsen en opruimen zijn dus ook een vorm van therapie en meditatie. Maak dus uw pollen eens vuil.
Want: God dwells in clean places (hadden mijn tieners dit ook maar door)

Kijk hier voor natuurlijke middelen die je zelf kan maken!

Laat je niet overweldigen door al deze tips. Opruimen en de lente verwelkomen kan op veel verschillende manieren… Kuis je mailbox eens uit. Ruim je contacten op. Boek jezelf een stevige massage: eentje voor de lymfen of kies de deep tissue-variant. Ga een dag naar de sauna en zweet eens flink.

Dus haal uw fifties huisvrouw maar eens boven: degene die het niet doet voor de buren en de parochie maar voor zichzelf. Voor de ziel.

About the Author

Sigrid

Sigrid is psycholoog en yogaleraar. Zij is certified Kundalini Yoga, Slow Yoga, Restorative Yoga en Traumasensitieve Yoga Teacher en gek op het buitenleven.

Vind je misschien ook leuk

Geef een reactie