blog

Er is genoeg voor iedereen

Vorige week in de yogales:

Student: Sangeeta, je maakt reclame voor de teacher training die start in oktober?
Ik: Ja
Student: Maar dan komen er hier in de buurt misschien leraars die jouw studenten gaan afpakken?

Student: Die internationale yogadag, dat is met verschillende teachers?
Ik: Ja, we zijn met 7!
Student: En er zijn nog twee andere Kundalini Yoga-leraren, dat is wel raar he, kunnen wij ook naar hun lessen gaan? Wat als er studenten van leraar veranderen?

‘t Was wel hét thema! Schaarste. Beperking. Tekort. Behoefte. Ontbering. Competitie en wedijver.

Dat ego weer

De meeste mensen zijn diep geprogrammeerd om in termen van schaarste te denken, zien het leven als beperkt: alsof er maar één taart is en als iemand een stukje taart zou krijgen, iedereen minder krijgt.

De schaarsheid-mindset komt van je ego dat denkt in beperking en niet in overvloed. Dat zorgt ervoor dat je angstig verkrampt, op die manier veel mogelijkheden uitsluit en er dus inderdaad geen overvloed kan zijn, als een soort griezelige self-fulfilling prophecy. En het wordt bewust gecultiveerd: de massaconsumptiemachine wil natuurlijk dat je gelooft dat er niet genoeg is en stuurt haar valse boodschappen van angst en tekort in toenemende frequentie op ons af. Dat verkoopt spullen.

Ik ken mensen die materieel erg rijk zijn en zich toch zeer onbevredigd voelen. “Er is altijd iemand die meer heeft, alles kan op elk moment afgepakt worden, ik moet meer vergaren”, dat idee. Ze leven in een armoedebeleving, niet in de ervaring van rijkdom. Die beleving is dus gewoon een denkvorm, niet reëel.

Misschien ervaar jij ook een bepaalde armoede? Een gebrek aan tijd. Aan liefde, voor jezelf of van en voor anderen. Aan betekenis, aan schoonheid. Of een gebrek aan durf om risico’s te nemen?

Half leeg of half vol

Als je ervoor kiest om vanuit overvloed te leven, zelfs als de dingen niet precies gaan zoals je wil, gebeurt er iets geweldigs: je opent je voor de stroom van oneindige universele energie. Als je je echter vastklampt aan de illusie van schaarste belemmer je deze stroom en krijg je het oncomfortabele gevoel niet genoeg te hebben. Het resultaat is mentale beperking en een gebrek aan creativiteit, vrijgevigheid en openheid naar het leven. De cirkel is dan rond: je gaat dan hard trekken aan het gras en dat werkt niet, zo groeit gras niet.

Het mooie aan overvloed is dat wanneer je er bewust en aandacht naar kijkt, het overal is. Kijk nu eens om je heen, kijk rond. Wat zie je? Welke overvloed zie je? Hoe meer aandacht je ervoor hebt, hoe meer er naar je toekomt, je stuurt de vibratie uit dat je klaar bent voor meer.

Nodig voorspoed uit

“Vibrate the Cosmos and the Cosmos shall clear a path”

Dit is één van de 5 sutra’s voor het Aquariustijdperk. Het hele universum is een vibratie van energie en jij trilt mee in harmonie of niet. Je vibreert frequentie door je gedachten, woorden, acties, emoties en gevoelens. Wat je uitdrukt krijg je terug, als een boomerang. Heel simpel.

Als je stijf en vol angst blijft waar je bent kan er geen verandering plaatsvinden. Maak je move, nodig voorspoed en overvloed uit in je leven: start bijvoorbeeld een meditatie voor voorspoed en doe ze elke dag.

…en geef!

Het allerbelangrijkste: je moet geven om te kunnen ontvangen. Geef vrij, verwacht niets terug, deel wat je hebt en deel het genereus. Dat moet geen geld zijn als je er geen hebt (really?), deel vooral de liefde in je hart, geef je dienstbaarheid, geef tijd en aandacht, geef belangeloze steun. Er zit zoveel kracht in het geven vanuit mededogen en zorgzaamheid.

Als je je middelen hamstert vanuit een gevoel van ego en trots en als je die middelen alleen gebruikt om je verlangens te bevredigen, dan wordt rijkdom een vloek. Het degradeert en vernietigt je menselijkheid.

Of probeer dit eens: geef wat je zelf denkt tekort te hebben. Je kan niet ontvangen wat je niet geeft: uitstroom bepaalt de instroom! De bron van overvloed is niet buiten jou, het maakt deel uit van wie je bent. Het is een universele wet: zowel overvloed als schaarste zijn gewoon innerlijke overtuigingen die zich manifesteren als jouw realiteit. Waar je op focust, zal je in de wereld zien.

Ken je dat liedje ‘Zeven Dagen Lang‘ van Bots? Fantastisch.
Speel het maar eens vollen bak vandaag, drinken moet niet.

Als je geeft, is er genoeg voor iedereen.

 
About the Author

Sigrid

Sigrid is psycholoog en yogaleraar. Zij is certified Kundalini Yoga, Slow Yoga, Restorative Yoga en Traumasensitieve Yoga Teacher en gek op het buitenleven.

Vind je misschien ook leuk

Geef een reactie