blog

Examens? Doe normaal

‘t Is weer de tijd van het jaar: examens.
Ik hoor het vaak in de les en in de praktijk: hoe belastend het is voor de ouders, die stress in huis. Hoe ze niet slapen. Hoeveel zorgen ze zich maken.

Gaat zoon of dochter slagen?

In de wilgen

Ik kan mij niet herinneren dat mijn ouders daar veel last van hadden. Die zetten al eens een extra tasje thee en luisteren wat naar ons geklaag (maar niet te lang). Verdroegen stillekes acute opstootjes van examenkolder tussen 3 dolle zussen. En stuurden ons in juni na het studiegebeuren vrolijk op kamp om zelf wat rust te hebben. Klaar.

Ik wil het niet hebben over het schoolsysteem, dat is wat het is: dringend toe aan hervorming, maar ik heb drie kinderen die al een tijd studeren of heel goed doen alsof, haha. Mentaal gezond die examens doorkomen is belangrijk, zodat je zelf ook nog iets hebt aan de zomer of kerstvakantie en niet in de wilgen/ in de kerstboom hangt.

Het kan moeilijk zijn niet bovenop op je kroost te springen want je wil natuurlijk een beetje alert zijn als er iets erg misgaat, maar de situatie verder opvlammen werkt averechts. Alle artikels die je leest leren je hoe je je kind al cheerleadend over de eindstreep moet trekken. Overbodig? Nee, maar men vergeet één ding: dat kinderen het best studeren in een omgeving met weinig stress. Dat betekent: ouders die zelf niet stressen! Die normaal doen. Die stabiel zijn.

Doe normaal

Hou zoveel mogelijk je normale schema aan. Ga je op dinsdagavond sporten of yoga volgen, blijf dat doen. Als alles er in die examentijd volledig anders uitziet, geeft dat het signaal in huis dat alles ongelooflijk bijzonder en heel belangrijk is, en dat zet nog meer druk bij de kinderen.

Denk niet dat hun toekomst om zeep is als ze tussendoor vrienden zien of een verzetje willen, breaks zijn goed voor het brein. Hun toekomst is ook niet verprutst als ze tot 11 uur in bed liggen. Hun examen misschien wel, maar dat is dan hun keuze.

Mijn kinderen zijn vrijgesteld van huishoudelijke klusjes tijdens de examens, zoals de tafel afruimen. Het vreemde is dat ze ze toch nog willen doen, wegens ‘normaal’ of een verzetje. Laat ze doen.

Angst en controle

Breng je eigen angst niet over op je kind. Dat gebeurt soms onbewust, vooral als je zelf vroeger last had van de examenperiode. Jouw ervaring moet de ervaring van je kinderen niet kleuren. Jij legt niet de examens af. Chill. Pak een boek en in de zetel zitten, die ontspannen energie hebben kinderen nodig.

Blijf wat in de buurt maar dring je niet op. Ga niet controleren, maar wees je bewust van signalen voor hulp die kinderen soms subtiel geven.

Met falen en opstaan

Slecht examen? Kijk vanuit mededogen en liefde, oordeel niet. Volgende keer beter. En als jij ermee zit, ga je mediteren zodat je je eigen emoties opruimt en verder geen paniek verspreidt.

Waar hecht jij meer belang aan? Scores op school of een kind dat zich goed bewust is van sterktes en interesses en daar met zelfvertrouwen naartoe gaat? Let erop dat de dagelijkse conversaties niet weerspiegelen dat jij enkel succes respecteert.

Laat de boel los. Laat ze gerust. Het is hun toekomst. Als oudere tieners niet willen studeren, dan is dat hun zaak. Je kan er met hen over praten en in hen blijven geloven, maar meer ook niet. Trekken en duwen werkt niet. Elk kind is uniek en mensen kunnen heel een leven leiden zonder de eerste van de klas te zijn. Laat je mind je niet wijsmaken dat alles verloren is als het studeren niet lukt, het is maar één aspect van het leven.

Mirakels

Je kan deze fantastische en snelwerkende meditatie doen om stress los te laten en linker- en rechterbrein in balans te brengen -ook heel goed voor studerende kinderen, maar we gingen het niet over de kinderen hebben.

Miracles needed! Ik speel vaak mantra’s heel stil terwijl de kinderen studeren, ze horen het niet maar de mantra verandert de energie in huis. Ook mantra’s zachtjes chanten kan helpen een ontspannen sfeer in huis te handhaven. Tip: Dhan Dhan Ram Das Guru is de miracle mantra, voor wanneer er een mirakel nodig is ;).
Hier lees je er meer over .

Blijf ademen
Een slecht examen is nog geen slecht leven
En alle stormen gaan voorbij

 

About the Author

Sigrid

Sigrid is psycholoog en yogaleraar. Zij is certified Kundalini Yoga, Slow Yoga, Restorative Yoga en Traumasensitieve Yoga Teacher en gek op het buitenleven.

Vind je misschien ook leuk

1 Comment

  1. Een tekst waar veel stresserende moeders nog iets van kunnen opsteken 😊

Geef een reactie