blog

Stop met denken in 10 stappen

 

“Ik denk teveel”

“Ik pieker me suf”

“Ik kan niet stoppen met denken”

“Ik wil niets meer denken”

“Ik haat mijn gedachten”

 

Het moet een vaak gehoorde klacht zijn in consultatieruimtes overal ter wereld want teveel piekeren en onproductief denken leidt met zekerheid tot ernstige emotionele problemen. Om aan dat leed te ontsnappen nemen mensen hun toevlucht tot allerlei ‘strategieën’, zoals alcohol, eten, overmatig TV-kijken of internetten, destructieve relaties,…

Niet gezond. Dus wordt er mensen aangeraden ‘toch wat minder te denken en te piekeren’. Wat een dooddoener, want…hoe doe je dat?

Hieronder vind je een 10-stappenplan om te stoppen met denken!

1) Ga ergens zitten waar het rustig is en waar je niet gestoord wordt
Het is namelijk gemakkelijker helemaal niet te denken als het stil en rustig om je heen is

2) Sluit je ogen
Het sluiten van je ogen keert je meer in jezelf waardoor niets denken makkelijker is.

3) Adem lang en diep
Maak je ademhaling lang en diep vanuit je buik. Als je inademt, maak je je buik bol en als je weer uitademt, duw je je navel in de richting van je ruggengraat. Maak je ademhaling steeds langzamer, observeer je in- en uitademen.

3) Doe niets
Hier wordt het interessant. We hebben duizenden gedachten per seconde, maar maken niet elke gedachte bewust. Er vloeien dus veel gedachten van ons bewuste naar ons onderbewuste. Terwijl je zo zit en niets doet zullen gedachten vanzelf komen, schijnbaar uit het niets maar feitelijk uit je onderbewuste. Maar je doet dus niets.

4) Ga door met niets te doen
Je zal merken dat het ongemakkelijk wordt, zo zitten en niets doen. Je wordt je bewuster van je gedachten, het kan voelen als een aanzwellende storm. Het kan scherp, lastig en irritant aanvoelen, alsof je een schietschijf bent voor je mind die maar gedachten blijft afvuren. Blijf focussen op je ademhaling.

5) Wacht op het stilvallen van je gedachten
Dit is een grapje. Ook de titel van het artikel is een grapje. Je mind gaat niet zomaar stilvallen. Kàn dat niet, want je mind is gemaakt om gedachten te produceren. Je mind kan helemaal niet stoppen met denken. Je blijft dus gewoon zitten met je gedachten en blijft aandacht geven aan je ademhaling.

6) Blijf wachten op het stilvallen van gedachten
Nog steeds gebeurt er niets. Nog steeds ga je steeds terug naar je ademhaling terwijl je je acuut bewust bent van wat er in je achterhoofd allemaal gaande is. De storm wordt misschien een wilde orkaan en je zou alles, àlles doen om hier maar niet te moeten zitten afzien onder je gedachten. Je wordt misschien meegesleurd op een trip: een gedachte wordt losgelaten uit je onderbewustzijn, grijpt je aandacht en en neemt je mee naar een gure achterbuurt met duistere toekomstfantasieën. Allemaal maar gedachten. Gedachten worden gevoed door de aandacht die we eraan geven – wanneer we erin worden ondergedompeld, neemt hun momentum, hun kracht toe.

7) Realiseer je dat je je denken niet bewust kan stopzetten
Je kunt niet ‘niet denken’ en hoe meer je dat probeert, hoe meer je met je mind gaat bezig zijn: je zet je mind immers in om diezelfde mind te controleren en dat werkt niet, dat werkt zelfs averechts, alsof je tegen een kleuter die dringend stoom moet aflaten zegt “Wees stil!”. De kleuter zal vanalles doen, maar zeker niet stiller worden.

8) Pak het anders aan: observeer eens je gedachten
Realiseer je dat jij niet je gedachten bent. Iets in jou kan naar je mind kijken!

Stel je gedachten voor als

…een herfstblad dat voorbijdrijft op een stroom, je pakt het blad niet op…

…bootjes die voorbijvaren op een rivier, en jij zit aan de oever en kijkt ernaar…

…auto’s die onder je door razen terwijl je op een brug staat boven de autosnelweg, je springt niet op een auto, je staat op de brug en kijkt…

…een lichtkrant of een ticker die op TV voorbijkomt…

Je kijkt ernaar, maar je doet er niets mee. Je pakt het herfstblad niet vast, je gaat niet op dat bootje, je springt niet van de brug. Je bent je van de bootjes, de auto’s, de bladeren bewust maar besteedt er geen aandacht aan.

9) Blijf teruggaan naar je focuspunt
Je gaat met geen enkele gedachte mee. Je evalueert niet, je reageert niet. Bekijkt niet van naderbij, zoomt niet in. Niet. Je keert terug naar je punt van focus, het object van je aandacht: in dit voorbeeld je ademhaling, maar dat kan ook een mantra, een oogfocus, een houding of een beweging zijn. Je blijft teruggaan naar die focus…en merkt op hoe de ruimte tussen die gedachten -na verloop van tijd en na oefening- steeds groter wordt. Hoe je in een stille kalmte kan komen. In een meer serene rust. Je koppelt je los van je gedachten maar je probeert ze niet bewust te stoppen. Je kan je mind niet stoppen maar je kan leren je niet te identificeren met je gedachten, niet op die rollercoaster mee te gaan. Nu ben je aan het mediteren.

Gedachten zijn geen storingen in je meditatie, ze vormen mee je meditatie. En het steeds teruggaan naar een àndere focus dan die bepaalde gedachte (zodat de gedachte verwerkt kan worden), dat is mediteren. Je hebt gedachten, je bent ze niet. Jij bent de ruimte tussen die gedachten en het oneindige potentieel dat in die ruimte zit, alle fluctuaties van de mind overstijgend.

10) Laat je mind je dienen
Je hebt je mind in dit mensenleven gekregen om je ziel te dienen. Je kan er dus het best een partnership mee aangaan plaats van ervan weg te lopen of er slaaf van te zijn. Leer hierin geduldig zijn met jezelf, misschien lukt het stilzitten alleen al in het begin maar een minuut, vertrouw rustig het proces en ga steeds verder. De vruchten die je zal plukken als je je mind tot dienaar maakt zijn enorm: beter slapen, minder angst, betere keuzes, minder stress, een scherpere intuïtie, veel lagere kans op depressie, minder strijd, talloze lichamelijke voordelen, beter werkende hersenen,… .

Heel vaak verzuchten mensen “De oefening die je vorige week gaf werkt niet, ik word er echt heel slecht van, heel onrustig, mijn gedachten gaan tollen”. Ik zeg dan altijd : “Heel goed, goed bezig, blijf erbij en we gaan de komende week deze oefening niet 3 maar 11 minuten doen”. Want je moèt door die fase, er is geen andere manier, geen easy way out. Je bent aan het schoonmaken en aan het leren dat je mind jou moet dienen, niet omgekeerd.

Je hebt, ooit, op jouw tempo en in jouw tijd, leren lezen.
Een Man Met Een Aap. Maan Roos Vis. Of nog iets anders.
En nu, terwijl je dit leest, moet je geen enkele moeite doen om te lezen, het gaat vanzelf. Door je te onthechten van het mechanisme van lezen ben je automatisch gaan lezen. Wat een fantastisch geschenk!

“Wie zijn mind beheerst, beheerst zijn leven”

Geef jezelf ook hierin tijd.

 


Heb je hulp nodig?
Kijk op www.yogapsycholoog.be voor individuele begeleiding bij piekeren, angstgedachten en stress.

About the Author

Sigrid

Sigrid is psycholoog en yogaleraar. Zij is certified Kundalini Yoga, Slow Yoga, Restorative Yoga en Traumasensitieve Yoga Teacher en gek op het buitenleven.

Vind je misschien ook leuk

2 Comments

  1. Goed geschreven artikel…zou je al op jongere leeftijd moeten aanleren om okay te zijn met je gedachten!

  2. In plaats van oeverloos te praten en mijn gedachten met een psycholoog of therapeut te analyseren… in plaats van mijn bagger van gedachten en situaties elke sessie gewoon over het hoofd van een therapeut of psycholoog te ‘kappen’, denkend dat je er dan vanaf bent… neen… dan worden ze enkel groter. Dan verwerk je niet. Je laat ze daar niet in die consultatieruimte achter. Je hebt ze gewoon nog meer aandacht gegeven. Dit is op mijn 45 jaar eindelijk een doorbraak. Iedereen zei me ‘je moet het verleden verwerken, je mag er niet in blijven hangen, je mag je er niet in wentelen’. Maar als ik dan vroeg hoé ik dat moest doen, kon niemand me antwoorden. Zelfs de professionals niet. Tot ik Sangeeta leerde kennen. Tot ik de technieken van meditatie leerde kennen. Ik maakte er alleen nog maar kennis mee. Ik zet mijn eerste babystapjes. Met vallen en opstaan. Maar net zoals met een éénjarig kind dat leert stappen en heel veel valt en struikelt en builen oploopt, maar wel gefocust is op 1 doel: van de stoel tot het salontafeltje geraken zonder mama’s hand. Enkele meters stappen zonder te vallen. Doel: salontafel. 😉 Zo heb ik voor de eerste keer ook een doel… zo heb ik voor de eerste keer het gevoel dat ik zélf aan de slag kan met mijn negatieve gedachten. Eindelijk heb ik hoop, hoop dat ik kan beginnen met verwerken. En neen, niet door zweverig gedoe in de hoop dat Hogere Krachten me komen Verlossen terwijl ik een beeldje aanbid. Nee, deze oefeningen zijn de meest concrete tips die ik ooit aangereikt kreeg. Ik moet zelf aan de slag. Ipv overmeesterd te worden door angstgedachten die me isoleren. Of ze nog groter te maken door ze uit te spreken tegen iemand die in het beste geval zegt ‘o wat erg voor jou’ of in het slechtste geval ‘get over it en verwerk, maar hoe je dat moet doen weet ik ook niet’…. in plaats daarvan ga ik de gedachten zelf aanpakken! Met de concrete tips en tricks die Sangeeta me geeft! Nog een hele lange weg af te leggen dus…. maar eindelijk heeft iemand me die juiste weg getoond (om dan toch maar wollig af te sluiten 🙏🏽🌈😄😉❤️).

Geef een reactie