blog

Midzomer-magie!

Ik ben de laatste dagen high van het licht. En dronken soms, van het aroma en de explosie van kleuren om me heen.

De officiële start van de zomer volgens de sterren is 21 juni. Vandaag. Zomerzonnewende. Het is de langste dag van het jaar, met maar liefst 16 uren zonlicht!

Midzomer voélt speciaal. Maar waarom, eigenlijk?

Nieuwe wending

In het oude Griekenland werd de zomerzonnewende gevierd als de eerste dag van het jaar. Om heel precies te zijn: het Griekse jaar begon met de eerste waarneming van de maansikkel van de wassende maan na de eerste nieuwe maan na de zomerzonnewende. (Kun je nog volgen?) (En zou het niet leuk zijn als nieuwjaar in juni was en niet in januari?).

In ons moderne leven heeft de zonnewende helaas minder betekenis dan andere feestdagen, maar je kan deze periode nog steeds beschouwen als een tijd om in te checken, te reflecteren en met oude patronen te breken als dat nodig is.

De Zomerzonnewende is daarom een goed moment om je intenties voor 2019 opnieuw te bekijken en bij te stellen voor de herfst weer verschijnt.

Evenwicht

In het oude China was de zomerzonnewende een tijd om yin-kwaliteiten te vieren. Op het hoogtepunt van de zomer, wanneer de hitte het grootst is, is het belangrijk langzamer te gaan om het evenwicht te bewaren.

Ditzelfde evenwichtsconcept vind je ook terug in de Ayurveda, de zusterwetenschap van yoga. In de Ayurveda wordt de zomer gezien als een pitta-seizoen, vertegenwoordigd door vuur. Als je warmte toevoegt aan warmte, krijg je van nature meer warmte, en daarom is het zo belangrijk om koel te blijven in de zomermaanden. Fysiek, maar ook je hoofd koel houden. (Tips daarvoor hier)

Be-middelen

Het is ook het middelpunt van het jaar, we zijn letterlijk halfweg.

Voor de Vikingen betekende midzomer bemiddeling: ze gebruikten de zomerzonnewende om geschillen bij te leggen en nieuwe regels voor het samenleven op te stellen. Nog een mooi voorbeeld van zowel het vieren van een nieuw begin als het opnieuw bekijken van eerdere intenties, of het bijwerken van die intenties als dat nodig is.

De Maya’s, Druïden en Egyptenaren erkenden de spirituele betekenis van midzomer en bouwden tempels of structuren die het goddelijke moment van het exacte evenwicht symboliseerden. Het hoofd van de Sfinx bij de Grote Piramides van Egypte krijgt bijvoorbeeld zijn kroon precies op het moment van de zomerzonnewende!

Cyclus

Zonnewende betekent ‘keerpunt van de zon’. Een moment om je te verbinden met het grote keerpunt in de jaarlijkse cyclus van de aarde door even halt te houden, stil te zijn en terug te kijken op je eigen reis sinds de winterzonnewende van 21 december. Alles is cyclisch en wij mensen dus ook. Van nu tot de winterzonnewende gaat alles in de natuur zich langzaam maar zeker terugtrekken naar binnen. De scheiding van de lichte en donkere helften van het jaar hebben niets te maken met goed en kwaad. Licht betekent groei en expansie; donker betekent terugtrekking en rust. Beide zijn noodzakelijk. Je kan deze tijd dus gebruiken om je te concentreren op wat je de komende maanden in jezelf wil koesteren en ontwikkelen. De zomerzonnewende is een passage, een kantelmoment naar de tweede helft van het jaar en geeft energie aan het pad naar binnen.

Ga op die drempel staan en reflecteer op wat je in je leven wil verwelkomen.

Kundalini Yoga

De zonnewendes van zomer en winter nemen ook een bijzondere plaats in in Kundalini Yoga omdat de zonnewendes, equinoxen, volle en nieuwe manen gevierd worden als ‘energetische portalen’ die we kunnen gebruiken voor spirituele transformatie.

De oude wijzen hadden daar goede redenen voor:

  • De zomerzonnewende is de langste dag van het jaar, energetisch is de helende energie van de zon het sterkst, er is meer prana (levensenergie) beschikbaar.
  • Door bewust dankbaarheid te voelen voor alle zegeningen die je in de eerste helft van het jaar hebt ontvangen, plaats je jezelf in de vibratie van overvloed. Dankbaarheid ontsluit echt de volheid van het leven, het verandert wat je hebt in: ‘het is genoeg’. En dan blijkt het veel verder te gaan: het is niet alleen genoeg, het is overvloedig.
  • Bij Summer Solstice wordt de shushumna of het centrale energiekanaal geopend zodat de effecten van alle spirituele oefeningen worden versterkt. Mediteren is de boodschap nu.

Zomer-energie

De zomer heeft een speelse energie. Licht, stoeierig misschien, beweeglijk, vol zelfexpressie. Wees voluit aanwezig in de wereld en laat schuld en schaamte varen. Gooi je maskers af, wees helemaal jezelf. Druk je uit, laat je essentie naar buiten komen. Zing, dans, maak vuur, baad in koel water. Ga naar buiten. Zie, voel en ruik de overvloed, vier je eigen overvloed en alles wat je in je hebt! Word vroeg wakker met een gevoel van vreugde en licht, en laat dat zich verspreiden naar het universum voordat je zelfs maar uit bed komt. Ga voluit in de zon staan, adem ze in, laat het licht van de stralen diep in je zinken en sijpelen.

De zonnewende herinnert ons aan de eb en vloed van het leven: momenten van grote lichtheid , van de ervaring van vertrouwen en volheid in een gelukkig piekmoment. Maar er mag ook plaats zijn voor onzekerheid, schaduw en de behoefte om het onbekende te verkennen.

En dit jaar?

Vandaag vindt de Zomerzonnewende precies om 17:55 u plaats.

Ik hoop dat je op dat moment tijd kan nemen om te mediteren of je gewoon even helemaal bewust te zijn van dat ogenblik van overgang.

Of pluk een boeket mooie veldbloemen voor jezelf, oogst wat rijp fruit of maak een verkoelende kruidenthee.

Het gaat om het vieren van het licht. Het licht in jou. Het licht in mij.

Sat Nam.


About the Author

Sigrid

Sigrid is psycholoog en yogaleraar. Zij is certified Kundalini Yoga, Slow Yoga, Restorative Yoga en Traumasensitieve Yoga Teacher en gek op het buitenleven.

Vind je misschien ook leuk

1 Comment

Geef een reactie