blog

Stilte is Sterk Spul

Op 27 oktober is het Wereldstiltedag.

Ik zat gisteren met iemand samen, we praatten over hoe gedachten ons gedrag beïnvloeden.

Haar telefoon produceerde een keer of drie een tinkelding, tot ik vroeg of hij uit mocht.

“Maar ik moet bereikbaar zijn”.

“Wat gebeurt er als je niet bereikbaar bent?”

“Dan voel ik mij niet goed”

“Wat is dat ‘niet goed’?’

“Dan voel ik mij schuldig. Thuis ook, als het stil is, denk ik dat ik aan het verslappen ben, dat ik lui ben, niet productief”

Voor sommige mensen wordt zelfs een kort moment van stilte overschaduwd door schuldgevoel.

We moeten druk zijn, bezig zijn, tinkeltjes krijgen, het moet buzzzzzen van de activiteit! Het mag niet stil zijn.

Er is een reden dat die profeten altijd de woestijn in gingen om klaarheid te vinden en met God te praten. Stilte – echte innerlijke stilte – is hoe we het goddelijke tegenkomen en dus ook hoe we ons echte Zelf tegenkomen.

Dat kan confronterend zijn, té confronterend soms. In stilte worden we gedwongen om te kijken naar wat er niet (meer) klopt, terwijl we in lawaai zo gemakkelijk kunnen ontsnappen.

Mensen verkiezen zelfs fysieke pijn boven het alleen zijn met hun gedachten. In een bekende studie werd aan deelnemers gevraagd hoe ze zich zouden voelen als ze een milde elektrische schok zouden krijgen. Alle deelnemers gaven aan dat ze zouden willen betalen om geen shock te krijgen en toch dienden heel veel mensen zichzelf shocks toe wanneer ze alleen in een kamer werden achtergelaten met enkel hun eigen gedachten.

Stilte maakt creatief. Stilte vermindert angsten. Stilte helpt bij emotieregulatie. Stilte is goed tegen stress en piekeren. Stilte versterkt het immuunsysteem. Stilte helpt bij slapeloosheid. Stilte maakt ons intuïtiever en compassievoller.

Stilte is sterk spul: het is in haar schoot dat we beginnen te genezen: in het besef dat wat we verlangen al in ons aanwezig is. En in het bewustzijn dat er misschien iets moet veranderen in ons leven.

Kun jij eventjes de stilte opzoeken vandaag? Geruisloos: gewoon genieten van een rustige gelegenheid voor zelfreflectie. Of net gretig: alsof je al verlangend uitkijkt naar een mooi geschenk.

We zijn zoveel vrijer dan we denken.


Wil je graag eens een hele dag stil zijn?

Dat kan op 3 januari op onze Stiltedag

About the Author

Sigrid

Sigrid is psycholoog en yogaleraar. Zij is certified Kundalini Yoga, Slow Yoga, Restorative Yoga en Traumasensitieve Yoga Teacher en gek op het buitenleven.

Vind je misschien ook leuk

Geef een reactie