Heeft er ooit al eens iemand tegen jou gezegd “ach, laat het los”?
En hoe voelde jij je toen? Waarschijnlijk niet echt opgelucht of begrepen.
“Laat maar los” is het slechtste advies ooit. Want het helpt totaal niet.
En toch is het goed om los te laten.
Je kan alleen verliezen waar je aan vastklampt
De Buddha
hoe dan?
We kunnen onaangename dingen niet magisch wegtoveren.
Daarom is de instructie ‘laat toch los’ verwarrend en frustrerend.
Er is wèl een weg. Met yoga en meditatie leer je twee dingen:
- jezelf toestaan om gewoon te voelen wat er is, met eerlijkheid en bereidheid
- je focus te verleggen naar iets dat vrij en gezond is
Waar je je tegen verzet, blijft bestaan
Carl Jung
In veel gevallen kun je een situatie niet loslaten, maar je kunt wél leren om los te laten wat als gevolg daarvan in je mind en lichaam gebeurt.
Dan kies je om je reactiviteit los te laten: het steeds maar reageren op wat zich aandient in een eindeloze actie-reactiecyclus.
Het gaat over niet-vastklampen en tegelijkertijd niet-wegduwen: je nodigt alles uit terwijl je tegelijkertijd elke drang om te reageren afleert.
Het leven lijkt veel op het vasthouden van een gloeiend hete pot in je blote handen …. het doet pijn! Yoga is beseffen dat je die pot kunt loslaten.
En de herfst is de beste tijd om dat te doen.
boom in de herfst
Een boom in de herfst vormt de inspiratie voor deze yogareeks. De boom bespaart energie en laat onnodige bagage los. In de winter rotten de gevallen bladeren en vormen ze compost die op haar beurt de boom voedt. En als de lente dan komt, ontvouwen nieuwe knoppen zich tot frisgroene bladeren.
Dit proces van loslaten stelt je in staat om een gevoel van ruimte in je leven te creëren. Loslaten gaat over het vrijmaken van een ruimte, een space maken.
je eigen laboratorium
Yoga en meditatie kunnen zo een soort laboratorium worden waar je leert aanwezig te zijn bij je gevoelens en tegelijkertijd je reactie erop los te laten. Na verloop van tijd kun je door oefening ontdekken hoe je vollediger aanwezig kunt zijn met een breder spectrum aan ervaringen – van de meest heerlijke tot de meest onbevredigende! – met een geest en een lichaam dat steeds minder vastklampt en vasthoudt.
De basis in deze lessen is Kundalini Yoga & meditatie, aangevuld met andere yogatypes en meditatievormen als de les daarom vraagt.
waar & wanneer
Er zijn 10 online Zoom-lessen van telkens 75 minuten, van september tot december, elke woensdag om 9 u. Na de les krijg je altijd de replay van de les in je mailbox.
voor wie?
Voor iedereen, want we houden allemaal vast (ik ook).
Je hebt geen ervaring met yoga of meditatie nodig, we beginnen elk seizoen steeds ‘vanaf nul’.
begeleiding

Ik ben Sigrid, geschoold als klassiek psycholoog & herschoold naar holistisch en nutritioneel psycholoog en yogaleraar.
Ik ben elke dag bezig met mentale gezondheid als hulpverlener die yogales geeft en als yogalerares die therapie geeft.
Ik ben boeddhist.
Ik leg voor mijn cliënten en studenten altijd de brug tussen de nieuwste wetenschappelijke mind-body inzichten en de Oosterse wijsheden. Uiteraard zijn het Boeddhisme en de yogische teachings mijn basis.
Ik hou van complexe dingen maar maak de dingen graag eenvoudig en helder.
je bijdrage
Je bijdrage voor de 10 lessen is 150 €.
Als het moeilijk voor je is om dit in 1 keer te betalen, neem aub contact op & we vinden een oplossing! Ook losse lessen zijn mogelijk.
data
Het is online live les op de volgende woensdagen om 9 u:
21 september 2022, 28 september 2022, 5 oktober 2022, 12 oktober 2022, 19 oktober 2022, 29 oktober, 9 november 2022, 16 november 2022, 23 november 2022 en 30 november 2022
waarom is een les nu goedkoper dan de voorbije seizoenen?
De voorbije seizoenen hadden we lessenreeksen over onder andere Innerlijke Rust, Mentale Gezondheid, Prana… Daar hoorde telkens uitgebreide en toegepaste yogische teachings bij die je ontving in je mailbox, vergezeld van een wekelijks werkboek. In deze reeks over loslaten gaat het heel erg over de ervaring zelf, niet over het lezen over loslaten (dat zou wel té makkelijk zijn).
Omdat ik daardoor minder uren werk heb, betaal jij minder.
Dat is logisch & eerlijk.