Hier vind je een klein overzicht van vragen die mensen hebben over yogische therapie

Moet ik ervaring hebben met yoga, meditatie of lichaamswerk?
Nee, dat is helemaal niet nodig. Iedereen start bij ‘nul’. Het is mijn taak de therapie voor jou toegankelijk te maken.

Ben jij een echte psycholoog?
Ja, ik ben erkend psycholoog. Psycholoog is in België een bij wet beschermde titel.

Is een ‘gewone’ yogales in groep ook therapie?
Neen, in een gewone les doet de leraar geen bewuste moeite om voor specifieke klachten specifieke genezing te verkrijgen. Je zal op natuurlijk wijze door de kracht van yoga wel een therapeutisch effect voelen, maar een les is geen therapie.

Ik ben al in behandeling bij een andere hulpverlener, is dat erg?
Nee, natuurlijk niet. Ik werk vaak samen met dokters, homeopaten, kinesisten, osteopaten en andere therapeuten. Yogische therapie kan complementair zijn aan andere geneeswijzen. Ik werk ook graag in volledige transparantie en nooit over jouw hoofd heen. Alles gebeurt met jouw toestemming. Afbouw van medicatie gebeurt altijd in overleg met dokter of psychiater.

Hoe lang duurt een begeleiding?
Dat is sterk afhankelijk van persoon tot persoon. We zijn wel altijd minstens 40 dagen samen aan de slag, dit is een doorlooptijd natuurlijk, geen 40 sessies. Soms is één blok van 40 dagen voldoende, soms zijn het er meerdere.

Ik weet eigenlijk niet wat ik heb, maar er is “iets”
Dat is oké, jij moet niet met gedetailleerde een diagnose komen. We bekijken jouw verhaal samen tijdens een eerste gesprek.

Doen we alleen lichaamswerk en meditatie?
Nee, er wordt natuurlijk ook gepraat. Soms geef ik oefeningen uit de cognitieve gedragstherapie en als het zinvol is bekijken we de dingen eerder systemisch. Soms is een sessie eerder coachend dan therapeutisch.

Wat kan ik zelf doen?
Heel veel, in feite doe jij het meeste werk. Ik geef geregeld tools, hulpmiddelen en inzichten, maar bovenal moet ik je helpen om de wijsheid in jezelf te ontdekken. Want die is er, alles is al in jou, ik help alleen maar je ermee in contact te laten komen.

Hoe moet ik mij voorbereiden als ik de eerste keer kom?
Niet. Je hoeft niets speciaals te doen of aan te doen. De tweede sessie doen we gewoonlijk al yoga, dan is het handig dat je makkelijke kledij aandoet. Maar je kan je ook in de praktijk omkleden.

Ga jij mij aanraken?
Yogische therapie is geen manuele therapie, ik raak je dus in principe niet aan en ik ga geen houdingen ‘bijwerken’ of je in een houding ‘duwen’. Af en toe kan het zijn dat ik iets wil demonstreren, bewustmaken in jouw houding, en dan vraag ik altijd toestemming om je aan te raken.

Ik geloof eigenlijk helemaal niet in deze aanpak, kan het dan toch nog effect hebben?
Je kan altijd een afspraak maken om te kijken of het klikt, of je voelt dat het iets voor jou is. Natuurlijk is vertrouwen hebben in de aanpak een belangrijke voorwaarde om te genezen!

Ik heb een lichamelijk letsel, wat nu?
Dat is geen enkel probleem, ik hou maximaal rekening met lichamelijke beperkingen en wat iemand op dat moment kan. Je zal nooit oefeningen krijgen die je op dat moment niet kan. De praktijk is ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Er komen ook blinde en dove mensen.

Ik kan de prijs van een consult niet betalen
Praat erover met mij, er zijn altijd oplossingen.